Hlavní obsah

Američané dobyli Tikrít, rodiště Saddáma Husajna

WASHINGTON/TIKRÍT

Americké jednotky obsadily v pondělí dopoledne centrum severoiráckého města Tikrít, přičemž narazily jen na sporadický odpor. Rodiště Saddáma Husajna Tikrít je poslední z velkých iráckých měst, které spojencům zbývalo obsadit. Pád Tikrítu tak podle agentury AFP symbolicky potvrzuje pád režimu. Oficiálně to však spojenci ještě nevyhlásili.

Článek

Do ulic Tikrítu vstoupili příslušníci americké námořní pěchoty na obrněných transportérech ráno za vzdušné podpory vrtulníků a letadel. Letecké síly zlikvidovaly několik pohybujících se iráckých tanků a zabily asi 15 vojáků, poté však už byl odpor jen příležitostný a nevýznamný. Podle místního obyvatelstva většina Republikánských gard a fedájíni opustili město již před pěti dny.

Američané původně odhadovali, že ve městě působí asi 2500 příslušníků Republikánských gard a fedájínů a možná se zde skrývají i vysocí představitelé Saddámova režimu. Podle televize al-Džazíra místní kmeny nabídly, že budou s invazními silami jednat o "mírovém řešení" situace, a předaly jim některé vůdce irácké vládní strany Baas ve městě.

Ulice města zejí prázdnotou

Většina ulic v Tikrítu je od neděle opuštěných, na rozdíl od jiných velkých iráckých měst však nebyly poškozeny sochy a portréty iráckého vůdce Saddáma Husajna. Američané rozmístili obrněnou techniku na hlavním náměstí, na mostě přes Tigris a na březích řeky uvedla al-Džazíra, podle které nyní ve městě panuje klid.

Vrchní velení spojeneckých sil v Kataru však odmítlo potvrdit, že město považuje za dobyté. "V Tikrítu nám ještě zbývá provést některé operace. V dané oblasti totiž ještě existují síly věrné Saddámu Husajnovi, které se nevzdaly," řekl mluvčí spojeneckého štábu v Kataru poručík Herbert Josey.

Podle agentury AFP dobytí Tikrítu - známé kolébky Husajnova klanu - zcela symbolicky potvrzuje pád režimu a konec války proti němu, která je vedena od 20. března, tedy pouze něco více než tři týdny. Platí to nehledě na skutečnost, že bylo dobytí města zatím přiznáno jen neoficiálně.

Mluvčí amerického velitelství jednotek v Kataru kapitán Stewart Upton nijak nekomentoval podrobněji situaci v Tikrítu kvůli bezpečnosti pokračujících operací, avšak potvrdil, že američtí vojáci jsou ve městě. Americké síly odhadují, že ve městě působí asi 2500 příslušníků Republikánských gard a fedájínů a možná se ve městě skrývají i nejvyšší představitelé Saddámova režimu, řekl Fisher.

V Bagdádu propukají protiamerické nálady

Zatímco Američané obsazují poslední velké irácké město, v Bagdádu se objevují první náznaky protiamerických nálad. V neděli se před hotelem Palestine sešlo několik desítek Iráčanů, kteří měli na transparentech napsáno "Bush=Saddám" a skandovali protiamerická hesla.

Demonstranti se snažili upozornit na neúnosnost situace ve městě - na živelné rabování a násilnosti, ovšem nejen na ně. "Přicházíme ze všech koutů Iráku, abychom řekli Američanům, že to oni dosadili Saddáma k moci a dnes nás chtějí dirigovat skrze někoho jiného, koho my nechceme," upozornil jeden z manifestujících. Nicméně Američané a Britové se snaží anarchii a plenění, které v Bagdádu vypukly po pádu režimu, kontrolovat.

Americké velení oznámilo, že v Bagdádu začaly na pořádek dohlížet společné americko-irácké hlídky. Po několikadenní anarchii provázené rabováním působila dnes metropole podle sdělení agentury AP mnohem klidněji. V centru Bagdádu drancování už takřka ustalo.

Reklama

Související témata:

Související články

Do ostravské zoo na víkend s Cinestarem

Následující víkend bude v ostravské zoo patřit filmovým fanouškům, ale nejen jim. Ve spolupráci s ostravským multikinem Cinestar připravila zoo bohatý program...

Výběr článků

Načítám