Hlavní obsah

Američané a Poláci odrazí každého nepřítele, vítali politici armádu USA

Novinky, Alex Švamberk
Zaháň

„Americké a polské síly ruku v ruce odrazí každého nepřítele“ nebo „Bůh žehnej americkým vojákům“, i těmito slovy vítali v pondělí v polské Zaháni (polsky Zagan) americké vojáky polský prezident Andrzej Duda spolu s ministrem obrany Antonim Macierewiczem. Oba přihlíželi výcvikovým střelbám, kterých se účastnily polské i americké tanky a obrněné transportéry.

BEZ KOMENTÁŘE: Společné cvičení amerických a polských tankistůVideo: Václav Toman, Novinky

 
Článek

Polský prezident mluvil o historickém okamžiku. „Vidíme, jak se mění paradigma Evropy. Symbolem změn je právě přítomnost amerických vojáků v Polsku,“ řekl Duda.

Foto: Novinky

Američtí vojáci třetí obrněné brigády se zástavami

Dodal, že před třemi desítkami let byly v Zaháni jednotky cizí armády, které nikdo nezval.

„Teď přijeli naši spojenci, kteří jsou symbolem svobody. Bůh žehnej Americe, Bůh žehnej Polsku, Bůh žehnej americkým vojákům,“ prohlásil nakonec polský prezident.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Příchod polského prezidenta Andrzeje Dudy

„Nyní nejsme již ohroženi. Americké a polské síly ruku v ruce odrazí každého nepřítele,“ dodal polský ministr obrany.

Macierewicz zdůraznil nebezpečí ruské hrozby, když zmínil i slova zesnulého prezidenta Lecha Kaczyńského z dob ruského vpádu do Gruzie: „Teď Gruzie, příště Ukrajina a pak možná Pobaltí a nakonec Polsko.”

Vzkaz po invazi na Ukrajinu

Zástupce velitele amerického letectva v Evropě Timothy M. Ray zdůraznil, že vyslání amerických vojáků je vzkazem v době po ruské invazi na Ukrajinu.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Američtí vojáci před tankem Abrams

Do Polska v lednu dorazila třetí obrněná brigáda čtvrté pěší divize o síle 3500 mužů s 2700 vozidly včetně tanků v rámci programu Atlantic Resolve, který je reakcí na posilování Ruska. Američtí vojáci v Polsku budou dále pokračovat ve cvičení s místními jednotkami.

Foto: Novinky

Ukázka palby

Slavnostního zahájení se účastnil i velitel amerických sil v Evropě Ben Hodges a americký velitel v Polsku Paul W. Jones. Ten zdůraznil, že vyslání vojáků je důležitý krok i pro bezpečnost USA.

Hodges řekl, že se jedná o první fyzický příspěvek, který demonstruje odhodlání zajistit bezpečnost regionu.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Velitel amerických sil v Evropě Ben Hodges

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám