Hlavní obsah

Američan souzen na Floridě za vraždu českého společníka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Z vraždy českého občana Petra Pospíšila, která se udála 31.července 2000, se bude od úterka před floridským soudem v Pensacole zpovídat 28letý počítačový odborník Matthew McKinney. Ten vraždu popírá, ale připustil, že pomohl mrtvolu ukrýt spolu s podnikatelským kolegou oběti Vladimírem Jankem, který zmizel z USA a podle amerických úřadů se ukrývá v ČR.

Článek

Případ je soustem pro floridský tisk, který si všímá početné kolonie českých ilegálních pracovníků na Floridě. McKinney pomáhal Pospíšilovi s počítačovou prací, poté udržoval dům a nakonec mu pomáhal při řízení dvou jeho úklidových společností Emerald Coast a Gulf Coast, která ilegální pracovníky zaměstnávala v oblasti Panhandle, Pensacoly a Panama City.

McKinney není typickým vrahem

McKinney může být odsouzen za úkladnou vraždu na doživotí bez možnosti propuštění nebo milosti. Ve středu začnou u soudu úvodní proslovy obžaloby a obhajoby, mezitím bude vybrána porota.

McKinney měl již předběžné slyšení letos 4.února v Pensacole. Floridský tisk, například Pensacola News Journal, ho považuje za nepříliš typického kandidáta na skutečného vraha vzhledem k rodinnému zázemí, povolání a pověsti, které se těšil. Spíše poukazuje na neprůhledné sítě, které vytvářejí Východoevropané na Floridě, kde pracují jako uklizeči v obchodních domech a jako pokojské.

Ve chvíli vraždy sekal trávu

Americký státní zástupce David Rimmer podle floridského tisku potvrdil, že Vladimír Janko není vymyšlenou postavou, skutečně existuje, ale stejně jako jemu podobní uprchl ze země.

McKinney řekl, že jej Janko přiměl, aby ho vzal do Pospíšilova domu, kde se vražda odehrála, zatímco McKinney sekal trávu. Poté pomohl pohřbít Pospíšilovo tělo kousek za hraniční čárou v sousední Seminole ve státě Alabama.

Obžaloba staví na výpovědi pacienta blázince

Obžaloba se opírá o nepříliš důvěryhodné svědectví Jonathana Bluntsona, kterému se McKinney ve vězení v Escambia County údajně k vraždě přiznal. McKinney byl zadržen loni za skrývání důkazů, jehož se dopustil ukrytím mrtvoly, z vraždy byl obviněn až poté, co se svěřil Bluntsonovi.

McKinneyho obhájce Michael Rollo hodlá napadnout obžalobu v nejslabším místě - nedůvěryhodném svědectví. Bluntson se totiž léčil v psychiatrické léčebně a nebyl schopen stanout před soudem za vloupání a loupež. Státní zástupce Rimmer však uvedl, že podle lékařských dobrozdání Bluntson duševní vyšinutost předstírá.

Manželka zaslechla hádku

Na svědecké lavici zasedne také McKinneyho manželka Cyndie. Ta údajně zaslechla hádku svého manžela a Janka na dvorku jejich domu. Podle jejích slov se Janko domáhal převzetí Pospíšilových firem a vyhrožoval McKinneymu, že ho zabije, pokud mu s jejich převzetí nepomůže.

McKinney měl předat Jankovi všechny firemní záznamy vedené na počítači, ale odmítl to. Cyndie prohlásila, že dostala strach a sebrala děti ve věku tří, šesti a osmi let a odvezla je na víkend do Niceville. "Co si dál pamatuji, je, že když jsem se vrátila, tak se něco stalo Petru Pospíšilovi," cituje floridský tisk Cyndii.

Obžalovanému hrozili smrtí

McKinney prozradil, co o Pospíšilově zmizení věděl, teprve rok a půl poté, když se policie začala o oba Čechy zajímat. Oba byli obviněni z dovozu cizinců na turistická víza, jejich zaměstnávání a kořistění z jejich platů, uvedl floridský tisk.

McKinney řekl, že zabití nenahlásil, protože mu Janko a další hrozili smrtí. Výhrůžné telefonáty potvrdila i McKinneyho manželka, která po hlase poznala Janka. Neznámí lidé prý objížděli vyzývavě kolem domu a sledovali ji, když jela ve voze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám