Hlavní obsah

Aféra kolem pákistánského jaderného programu vrcholí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ISLÁMÁBÁD/VÍDEŇ

Pákistánský prezident Parvíz Mušaraf ve čtvrtek omilostnil zakladatele jaderného programu Abdula Kádira Chána. Vědec se přiznal k podílu na šíření informací o jaderných technologiích své země do států jako Irák, Libye a KLDR. Aféra však neutichá - pákistánská policie dnes zatkla pět Chánových spolupracovníků.

Foto: Marie Gronychová

Zachráněné psí slečny Bellinka a Mariposka v novém domově.

Článek

Mušaraf na tiskové konferenci uvedl, že Chán žádal písemně o milost a on mu ji písemně udělil.

Zároveň prohlásil, že jeho vláda neposkytne Mezinárodní agentuře pro atomovou energii (MAAE) žádné dokumenty o jaderné spolupráci se zmíněnými zeměmi a ani se nepodřídí nezávislému vyšetřování. Odmítl také kontrolu OSN nad pákistánským jaderným programem.

Ředitel MAAE Muhammad Baradej dnes dramatické odhalení Chánových aktivit označil za pouhou "špičku ledovce" a prohlásil, že vědec takto nejednal sám.

Nové zatykače

Ve středu otec pákistánské jaderné bomby Chán přijal zodpovědnost za šíření zmíněných citlivých informací bez vědomí vlády a za své jednání se národu omluvil.

Pákistánský kabinet se na svém dnešním mimořádném zasedání "rozhodl předložit prezidentovi (Parvízu Mušarafovi) doporučení milosti pro vědce".

Podle tiskové agentury AFP byl dnes vydán zatykač na nejméně pětici vědců, kteří pracovali pro nejdůležitější pákistánské jaderné středisko, Chánovy výzkumné laboratoře. Je mezi nimi i ředitel tohoto ústavu Muhammad Farúk.

Reklama

Související témata:

Související články

Pákistánský jaderný fyzik prodával informace

Otec pákistánské jaderné bomby Abdul Kadír Khan byl prý přímo napojen na černý trh s jadernými technologii, které se dodávaly od Íránu a Lybie. S odvoláním...

Výběr článků

Načítám