Hlavní obsah

Zoufalý útěk z Kábulu. V letadle pro 134 vojáků se tísnilo 640 lidí

Novinky, mso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Zoufalou snahu Afghánců o úprk z Kábulu ilustruje fotografie amerického serveru obrany a bezpečnosti Defence One. Do nákladního prostoru letounu C-17 Globemaster III se vměstnalo 640 Afghánců, prostor je přitom koncipován pro 134 vojáků s vybavením. Větší počet lidí takové letadlo nikdy nepřepravovalo. Všechny vystrašené lidi ale dopravilo bezpečně do Kataru.

Foto: Defense One

Afghánci na palubě amerického letadla

Článek

Letoun přitom neměl pobrat ani zdaleka tak velký „náklad“. Někteří Afghánci ale v panice vylezli na pootevřenou rampu a natlačili se dovnitř.

Činitelé amerického ministerstva obrany uvedli, že všechny osoby byly v neděli bezpečně dopraveny do Kataru. Mezi pasažéry letu byly i ženy a děti.

Letiště v Kábulu je opět v provozu, přistáli na něm další američtí vojáci

Zahraniční

Další americká letadla na tom byla podle Defence One podobně, některé údajně i hůř. V některých případech se hovořilo dokonce o osmi stech lidech na palubě.

Právě americká armáda kontroluje situaci na letišti v Kábulu. V neděli musela letiště kvůli chaosu mezi místními uzavřít. V pondělí už ale evakuační lety opět probíhaly.

Turecko staví na hranicích zeď proti Afgháncům

Blízký a Střední východ

Přibližně v devět hodin ráno v Kábulu přistál také český armádní letoun, který by měl do Prahy odvézt další Čechy a místní spolupracovníky. Zatím není jasné, kdy stroj z Kábulu odstartuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám