Hlavní obsah

Zničením mešity an-Núrí Islámský stát uznal porážku, tvrdí irácký premiér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mosul

Středeční zničení historické mosulské mešity an-Núrí, z níž v roce 2014 lídr Islámského státu (IS) abú Bakr Bagdádí vyhlásil chalífát na dobytých územích v Iráku a Sýrii, je oficiálním přiznáním porážky této radikální organizace. Uvedl to irácký premiér Hajdar Abádí v prohlášení, z nějž citovaly světové agentury.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Nakloněný minaret Velké mešity v Mosulu je už minulostí. Islámský stát vyhodil do povětří mešitu, kde vyhlásil chalífát

Článek

Mešita z 12. století, proslulá svým nakloněným minaretem, ležela v historické části Mosulu, kde už několik dní svádějí tvrdé boje s radikály z IS irácké vládní jednotky.

Mosulské Staré město je poslední částí Mosulu, kterou IS brání. Proti armádě a policii tam bojuje několik set bojovníků této teroristické organizace. Tyto boje patří k nejtěžším kvůli lokalitě, v níž jsou úzké uličky, a kvůli množství civilistů, které IS používá jako živé štíty. [celá zpráva]

OSN před několik dny odhadla, že v oblasti je ještě asi 100 tisíc civilistů.[celá zpráva]

Ofenzívu za znovudobytí druhého největšího iráckého města z rukou IS zahájila irácká armáda loni na podzim. Letos v lednu dobyla východní část Mosulu a od února bojuje o jeho západní, více zalidněnou část.

Mosul je poslední baštou IS v Iráku, v Sýrii pak je jejich poslední větší pevností město Rakká, o nějž se už také vedou urputné boje. IS, který v roce 2014 ovládal značná území v Iráku a Sýrii, v posledních měsících utrpěl citelné ztráty.

Mešita an-Núrí a minaret Hrbáč
Podle tradice mešitu vybudoval seldžucký sultán Damašku, Aleppa a Mosulu Núr ad-Dín Zengí (turecky Nureddin) v roce 1173. V roce 1511 byla mešita důkladně zrenovována za vlády perské safíovské dynastie. Už ve 14. století cestovatel Ibn Battuta popisoval její zvláštní nakloněný minaret přezdívaný al-Chadba, neboli Hrbáč.
Podle muslimů se minaret zdobený sedmi pásy dekorativní cihlové výzdoby ohnul v úctě, když kolem něj stoupal prorok Mohamed do nebe, což z hlediska historické chronologie nedává smysl. Místní křesťané tvrdili, že se minaret uklání hrobu Panny Marie, o kterém tvrdili, že se nachází v Irbílu, což zase nedává smysl geograficky. Ve skutečnosti se zřejmě cihly na straně přivrácené slunečnímu žáru roztahovaly natolik, že jejich zvětšený objem vychýlil celou stavbu.

Reklama

Výběr článků

Načítám