Hlavní obsah

Irácká armáda vstoupila do historické části Mosulu

Mosul

Irácká armáda v pondělí vstoupila na území mosulského starého města, dosavadní bašty Islámského státu. Generál Maan Saadí agentuře AFP sdělil, že vojsko vyzvalo civilisty, aby zůstali doma, a radikály, aby se vzdali. Bitva o Mosul probíhá od loňského podzimu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Boj o historické centrum Mosulu vrcholí, armáda shazovala informační letáky pro obyvatelstvoVideo: Reuters

 
Článek

„Vzhledem k zastavěnosti a zalidněnosti jde o nejnebezpečnější bitvu,” řekl Saadí.

OSN odhaduje, že IS drží jako rukojmí 100 tisíc civilistů a chce je použít jako živé štíty.

Foto: Erik De Castro, Reuters

Irácký voják v Mosulu

Kapitán Ahmad Džasím z protiteroristické jednotky řekl, že armáda sice nemůže vjet do úzkých uliček těžkou technikou, ale stejně tak Islámský stát proti ní nemůže v takovém terénu použít auta s nastraženými bombami. „Mohou ale bomby dávat na motocykly a také na pojízdné hračky s dálkovým ovládáním,” dodal.

Foto: Erik De Castro, Reuters

Snímek z dělostřeleckého útoku na pozice Islámského státu v Mosulu.

Irácké vojenské vrtulníky v neděli večer na poslední mosulské bojiště rozhodily půl miliónu letáků s oznámením, že vojsko starou čtvrť obkličuje a zahajuje útok ze všech směrů. „Držte se stranou veřejných prostranství a využijte jakékoli příležitosti spojit se s iráckými vojáky, abyste se vyhnuli tomu, že budete použiti jako lidské štíty,” stálo v textu.

Foto: Erik De Castro, Reuters

Civilistka ve válkou zdevastovaném Mosulu

Obrací se ale také na radikály a vyzývá je, aby si vybrali mezi tím, že se vzdají, nebo tím, že zemřou.

Východ města je svobodný od ledna

Irácká armáda postupuje proti IS v Mosulu od loňského října, a to z východu. Město rozděluje ze severu na jih řeka Tigris a jeho východní polovina byla osvobozena v lednu. O západní, více zalidněnou část se bojuje od února. Od začátku ofenzivy z Mosulu uprchlo přes 860 tisíc lidí a do východní části se jich už zhruba 195 tisíc vrátilo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám