Hlavní obsah

Zlikvidovali jsme prominentního radikála z IS, tvrdí Káhira

Egyptské bezpečnostní složky v úterý na severu Sinajského poloostrova zabily prominentního přívržence samozvaného Islámského státu (IS). Zastřelený extremista se zřejmě podílel na nedávných útocích na policisty a vojáky na Sinaji. S odkazem na sdělení egyptského ministerstva vnitra o tom informovala agentura Reuters.

Foto: Amr Abdallah Dalsh, Reuters

Příslušníci speciální policejní jednotky v Káhiře. Ilustrační foto

Článek

Extremista Ahmad Hasan Ahmad Nášú, známý jako Ghandúr Masrí, byl zastřelen ve městě Aríš, kde se skrýval v rozestavěném domě, tvrdí Káhira. Jeho komplic z místa uprchl. Podle úřadů se Masrí podílel na několika útocích na Sinaji a zároveň rekrutoval nové radikály.

Islamisté, jejichž cílem je svržení vlády prezidenta Abdal Fattáha Sísího, znásobili útoky na Sinajském poloostrově v roce 2013 po svržení tehdejšího prezidenta Muhammada Mursího. Ten byl zvolen rok předtím za islamistické Muslimské bratrstvo. Armáda po Mursího svržení tuto organizaci zařadila mezi teroristické skupiny.

Egyptské úřady přičítají odpovědnost za zabití stovek policistů a vojáků na Sinajském poloostrově teroristické organizaci Sinajská provincie, jejíž členové v listopadu 2014 přísahali věrnost vůdci IS abú Bakrovi Bagdádímu. Začátkem měsíce přišlo na Sinaji při útoku na bezpečnostní složky o život 23 egyptských vojáků. K činu se přihlásili přívrženci IS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám