Hlavní obsah

Zima v Afghánistánu zabila už 900 lidí

Novinky, CNN, BBC, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁBUL

Více než 900 mrtvých. Taková je bilance letošní nebývale mrazivé zimy a sněhových bouří v střední a západní části Afghánistánu. Oznámily to v pátek afghánské úřady s tím, že současná zima je nejhorší za poslední tři dekády.

Foto: Omar Sobhani , Reuters

Článek

Mluvčí vládní komise řekl, že mrazivému počasí padlo za letošní sezónu 926 obětí a dalších 231 lidí utrpělo v jeho důsledku zranění.

Podle ministerstva zdravotnictví vyhledalo v uplynulých dvou měsících 170 000 lidí lékařskou pomoc. Někteří z nich trpěli zápalem plic, jiní měli méně závažné problémy. Řada lidí ztratila kvůli mrazu prsty na rukou či nohou.

Zahynulo také 316 000 kusů domácích zvířat.

Teploty v hornatých oblastech dosahují minus 30 stupňů Celsia. Odlehlé vesnické oblasti opakovaně zasáhly sněhové bouře a laviny. Bouře zničily přes tisícovku lidských obydlí. Nejhůře postiženými provinciemi jsou Herát, Faráh, Bádghís, a Ghór ve středu a na západě země.

Do oblastí vyslal pomoc Kábul i zahraniční vlády a nevládní organizace. Postupně se daří obnovovat přístup skrze dosud zablokované komunikace.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám