Hlavní obsah

Zemětřesení v Íránu zabila nejméně 250 lidí, stovky jsou v kritickém stavu

Teherán
Aktualizováno

Nejméně 250 mrtvých a 1800 zraněných si vyžádala silná zemětřesení, která v sobotu zasáhla oblast kolem města Tabríz na severozápadě Íránu. Stovky lidí jsou údajně v kritickém stavu. Hlavní otřes o síle 6,2 stupně Richterovy škály a tři následné otřesy vyvolaly mezi obyvateli paniku, záchranné práce jsou ztíženy přerušeným telefonickým spojením a odříznutím některých lokalit od světa.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE:Zemětřesení v Íránu zabila nejméně 250 lidíVideo: Reuters

 
Článek

Epicentrum zemětřesení se nacházelo asi 60 kilometrů od Tabrízu, hlavního města provincie Východní Ázerbájdžán, jeho ohnisko bylo v hloubce asi deseti kilometrů, oznámilo Seizmologické centrum Teheránské univerzity. První otřes byl registrován v 16:53 místního času (14:23 SELČ), další tři o síle šesti, 4,7 a 4,1 stupňů následovaly v krátkém odstupu.

Kromě Tabrízu se otřesy výrazně projevily i v několika dalších městech v regionu, zejména v Ardebílu, Meškinšáhru a Aharu.

Podle neověřených zpráv bylo 30 vesnic dvojicí nejsilnějších zemětřesení velmi vážně poškozeno. Není však jasné, kolik lidí tyto vesnice obývá. Podle jiných je však situace ještě horší.

Počet obětí bude stoupat

"Šedesát vesnic bylo zničeno ze 60 až 80 procent a čtyři vesnice ze 100 procent," uvedl podle AFP šéf provinčního krizového centra pro zvládání přírodních katastrof Chalíl Sají.

"Přístup do vesnic v daném regionu je přerušen, máme s nimi jen telefonické spojení," řekl agentuře Mehr šéf íránské civilní obrany Mahmúd Mozafar. "Zatím neznáme žádnou bilanci obětí, zranění byli přepraveni do nemocnic," dodal. Do postižených vesnic byly podle něj vyslány vrtulníky. Počet mrtvých a zranených je zatím stále průběžný a je více než pravděpodobné, že bude ještě značně stoupat.

Mluvčí hasičského sboru v Tabrízu řekl agentuře Isna, že "ve většině městských čtvrtí byla přerušena dodávka elektřiny a ve městě je mimořádný provoz".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám