Hlavní obsah

Zemětřesení na jihu Íránu zabilo nejméně čtyři lidi

– TEHERÁN • Aktualizováno

Jih Íránu postihlo ve středu velmi silné zemětřesení, které si vyžádalo nejméně čtyři lidské oběti a 26 zraněných. Podle představitele záchranných služeb postižené provincie pocházejí všechny oběti i zranění z ostrova Kešm poblíž Bandar Abbásu. Američtí geologové hlásí záchvěvy o síle 6,1 stupně Richterovy škály, íránská tisková agentura Fars, která se odvolává na místní úřady, hlásí sílu 7,5 stupně.

Článek

Epicentrum zemětřesení, které začalo okolo 13:00 SELČ, bylo asi 53 kilometrů jihozápadně od Bandar Abbásu, kde se nalézá velká rafinerie na zpracování ropy.

V Bandar Abbásu, nedalekém Bandar Chamíru a na Kešmu byla částečně přerušena dodávka elektřiny. Jeden místní představitel agentuře AP řekl, že domy v oblasti byly postaveny v poslední době a jsou odolné vůči zemětřesení, takže by neměly být větší hmotné škody.

Nejmenovaný činitel íránského ministerstva vnitra ale agentuře Reuters řekl, že škody mohla utrpět stará část Bandar Chamíru, který je nad epicentrem zemětřesení.

V Dubaji evakuovali některé budovy

Otřesy byly cítit i ve Spojených arabských emirátech, které leží na druhé straně Perského zálivu. Svědkové potvrdili, že zde úřady nechaly evakuovat některé budovy včetně bank.

Írán postihují zemětřesení často. V roce 2003 zde zahynulo okolo 31.000 lidí, když otřesy půdy poničily historické město Bam, ležící asi 1000 kilometrů jihovýchodně od Teheránu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám