Hlavní obsah

Zahraniční síly se snaží destabilizovat Bahrajn, tvrdí král

Novinky, rei
Manáma

Král Hamad bin Ísá Chalífa v pondělí oznámil, že v Bahrajnu bylo odhaleno zahraniční spiknutí s cílem destabilizovat zemi a narušit jeho bezpečnost. V té souvislosti chválil pomoc armád sousedských zemí, kterou vedli vojáci Saúdské Arábie.

Foto: Reuters

Bahrajnský král Král Hamad bin Ísá Chalífa

Článek

Král své tvrzení o spiknutí dále nespecifikoval, ale agentury ho interpretují jako vzkaz šíitskému režimu v Íránu. Bahrajn minulý týden vyhostil íránského velvyslance.

Sunnitská elita, která ve většinově šíitském Bahrajnu vládne dvě století, čelí několik týdnů masivním protivládním protestům, které inspirovaly události v Tunisku a Egyptu, kde bouře vedly k pádu prezidentů. Opozice požaduje ústavní a sociální reformy – především konstituční monarchii, v níž by lidé volili vládu - a propuštění politických vězňů.

Režim hodlá odpor potlačit, bylo zatčeno šest opozičních vůdců a král vyhlásil tříměsíční výjimečný stav a do země pozval vojska Saúdské Arábie, Spojených arabských emirátů a dalších zemí z oblasti Perského zálivu, kde vládnou sunnité. Král si v pondělí působení cizích armád pochvaloval: „Bahrajn je dnes silnější než kdy předtím,“ řekl.

Opozice vyzývá ke stažení saúdskoarabských a dalších vojáků. Zároveň odmítla, že by chtěla, aby se do situace v zemi vkládal Írán.

Nepokoje v zemi si vyžádaly nejméně 18 mrtvých.

Reklama

Související články

Demonstranty v Bahrajnu rozehnala armáda

Bahrajnská policie a armáda zaútočily ve středu proti tisícovkám protivládních demonstrantů shromážděným na manámském Perlovém náměstí. V oblasti byla podle...

V Bahrajnu zatkli šest vůdců opozice

Nejméně šest vůdců opozice bylo zatčeno ve čtvrtek v Bahrajnu, uvedla BBC. Zatýkání přišlo den poté, co byla rozehnána opoziční demonstrace a poté tanky...

Výběr článků

Načítám