Hlavní obsah

Záběry z dronu: Mosul - zdecimovaná bašta Islámského státu

Mosul

Z někdejšího druhého největšího města Iráku s téměř dvěma milióny obyvatel zbyly po ofenzívě proti Islámskému státu jen rozvaliny. Džihádisté město ovládali tři roky, nyní irácká armáda mluví o jeho dobytí, byť boje ještě úplně neskončily. Jisté už teď je, že rekonstrukce města potrvá roky a bude stát miliardy dolarů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letecké záběry na zdevastovaný MosulVideo: AP

 
Článek

Pokud někde zůstal stát celý dům netknutý, je to výjimečné. Guvernér provincie Ninive, jejímž správní střediskem je Mosul, uvedl, že zatímco východní část města je zpola zničená, tak zkáza jeho západní části včetně Starého města je téměř naprostá.

Server The Atlantic s odkazem na zástupce provinčního výboru pro rekonstrukci napsal, že zničeny byly tři čtvrtiny všech cest v Mosulu, téměř všechny mosty přes Tigris a 65 procent elektrických rozvodů.

Bojovníci Islámského státu navíc na mnohých místech u rozvodů vody nastražili výbušniny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vojáci procházejí zničeným MosulemVideo: Reuters

Islámský stát ovládl Mosul před třemi lety. Ofenzíva statisíců příslušníků vládních sil a spřátelených milic začala s podporou USA loni.

O domov přišlo více než 875 tisíc obyvatel, z nichž se spousta nemá kam vrátit a žijí v uprchlických táborech. Někteří lidé už začali ve východní části města s opravami, doplnil server The Atlantic.

Foto: Profimedia.cz

Mosul na archivním snímku

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám