Hlavní obsah

Z Palmýry už odstranili 150 náloží. S obnovou může pomoci 3D tisk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Památky v historickém syrském městě Palmýra jsou těžce poničeny, škody jsou však menší, než se čekalo. Osvobozovací boje se na nich negativně nepodepsaly. Město je ovšem zaminované; ze vzácné archeologické lokality v centru již pyrotechnici odstranili 150 náloží, napsala v úterý agentura AP.

Foto: ČTK/AP

Starověká Palmýra po osvobození

Článek

Maamún Abdalkarím, který odpovídá za syrské památky, uvedl, že obnova historických lokalit v Palmýře by mohla být dokončena během pěti let, pokud syrská vláda bude mít podporu Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO). Prvotní hodnocení ukazuje, že „80 procent ruin starobylých památek je ve slušném stavu”.

Amr Azm, někdejší syrský představitel pro historické památky, který nyní pracuje na univerzitě v americkém Ohiu, ale považuje Abdalkarímovy předpovědi za příliš optimistické. Některé jednodušší stavby, jako například 1800 let starý římský vítězný oblouk, půjde podle něj relativně snadno opravit, u jiných potrvá obnova podstatně déle.

Foto: ČTK/AP

Poničené muzeum v Palmýře

Azm prohlásil, že IS způsobil v Palmýře „katastrofální škody” na historických budovách a předmětech. Islámský stát (IS) vyhodil do povětří Baal-Šaminův i Belův chrám stejně jako věžové hrobky.

Foto: ČTK/AP

Poničená socha před muzeem v Palmýře

I on ale zdůraznil, že škody jsou menší, než se odborníci domnívali: „Měli jsme jistou představu o rozsahu škod před tím, než syrští vojáci vstoupili do města. Spousta z nás se ale obávala, že v bitvě o znovuovládnutí města mohlo dojít na archeologických památkách k dalším škodám. Rovněž byly obavy, že Islámský stát vyhodí archeologické lokality do povětří, když bude z města ustupovat. Ulevilo se nám, že se nic takového nestalo.”

Foto: ČTK/AP

Poničená socha v palmýrském muzeu

Horší to bude s obnovením Baal-Šaminova chrámu, kde panují obavy, že z kvádrů zbyl po explozích jen prach.

Bývalý italský ministr kultury Francesco Ruttelli i oxfordský institut pro digitální archeologii zvažují vytvoření jeho kopie pomocí technologie 3D tisku. „Mým zájmem je ukázat Islámskému státu, že cokoli, co mohou vyhodit do povětří, jsme schopni znovu vystavět v původní podobě, a to stále dokola. Použijeme technologii, abychom zbavili IS moci,” řekl Roger Michel z oxfordského institutu. Při 3D tisku by se mohl použít i místní písek.

Foto: ČTK/AP

Odstraněné obličeje na basreliéfu v palmýrském muzeu

Ukázalo se však, že poničeny nebyly jen velké stavby, u většiny soch byly zničeny obličeje.

Foto: ČTK/AP

Starověká Palmýra po osvobození

Nevyčíslitelné škody mohou také představovat vyrabované hrobky, které nebyly dříve prozkoumány. Islámský stát kromě ničení velkých památek menší ukradl a vyvážel, aby získal peníze.

Hodnocení rozsahu škod zpomalují výbušniny nastražené ve městě a také sporadické boje s radikály z IS v přilehlých oblastech.

Palmýra, která byla ve starověku významnou zastávkou na trase karavan, je na seznamu světového dědictví UNESCO.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám