Hlavní obsah

Z minometného útoku na demonstranty obviňuje Sýrie vzbouřence

Syrská vláda ve čtvrtek obvinila ozbrojené teroristické skupiny z minometného útoku na provládní demonstraci v Homsu, při němž jedna ze střepin zabila francouzského novináře Gillese Jacquiera z televize France 2. Při útoku zahynulo celkem devět lidí. Kameraman Christophe Kenck byl zraněn.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při minometném útoku zahynul v Sýrii francouzský novinářVideo: Reuters

 
Článek

Jacquier byl první západní novinář, který zemřel během desetiměsíčního povstání v Sýrii.

Reportéři jeli spolu s lidmi podporujícími vládu v autobusu. Pak vystoupili a Jacquier a jeho kameraman šli po ulici s demonstranty. Průvod se stal terčem minometného útoku. Šli do místní nemocnice.

Foto: Reuters

Francouzský novinář Gilles Jacquier

Jacqier patřil k novinářským esům. Mezinárodní výbor Červeného kříže mu dal cenu za jeho loňský dokument o povstání v Tunisku. Natočil ho s Kenckem. Oceněn byl už v roce 2003 za dokument o izraelsko-palestinském konfliktu. Reportáže přinesl i z válek v Iráku, Kosovu a Afghánistánu.

Sýrie vyjádřila hlubokou lítost na smrtí Jacquiera a osmi mučedníků: „Ministerstvo informací označuje tento čin za pokračování teroru, jemuž je Sýrie vystavena a který přichází v souvislosti se snahou teroristů pokřivit reálný obraz dění v Sýrii.“

Pozorovatelská mise je fraška

Ze Sýrie už odjelo několik pozorovatelů, které tam v prosinci vyslala Liga arabských států, a další se chystají učinit totéž. Jak oznámila agentura Reuters, vyprovokoval je k tomu alžírský kolega, který misi opustil tento týden jako první a prohlásil o ní, že je to fraška. Pozorovatelům se nedaří zabránit násilí a v Sýrii umírají i za jejich přítomnosti další lidé.

Alžířan Anvar Málik označil situaci v Sýrii za humanitární katastrofu. Od pondělí podle něj bylo přes přítomnost pozorovatelů zabito 400 lidí. Ve čtvrtek řekl Reuters, že neví, kolik bývalých kolegů ho hodlá následovat a odejdou, ale je jich prý hodně. Někteří prý zůstávají v Sýrii proti svému přesvědčení, na přání svých vlád.

Málik řekl, že ze Sýrie už odjel jeden marocký právní znalec, charitativní pracovník z Džibuti a jeden Egypťan. Nikdo jiný zatím tuto informaci nepotvrdil, ale další z pozorovatelů řekl Reuters, že hodlá ze Sýrie odjet v pátek. "Tato mise neslouží občanům, neslouží ničemu," sdělil.

Reklama

Související články

Nepokoje v Sýrii si vyžádaly už 5800 obětí

Na 5800 stoupl počet devítiměsíčních politických nepokojů v Sýrii. Tvrdí to tamní opozice, která v neděli v podrobné bilanci obětí tvrdí, že mezi mrtvými je...

Výběr článků

Načítám