Hlavní obsah

Z Afghánistánu se Češi sami nestáhnou

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Netrpělivě vyhlíží vyjednávání mezi USA a Tálibánem o stažení vojáků z Afghánistánu i česká armáda a ministerstvo obrany. Na případné stahování jsou na generálním štábu připraveni, ale žádná sólo akce se nechystá.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Sami od sebe se stahovat nebudeme, počkáme, jak se rozhodnou partneři z NATO a další spojenci z mise, a poté budeme postupovat koordinovaně,“ řekl Právu mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. Podle návrhu dohody by se mělo stáhnout pět tisíc ze 14 tisíc amerických vojáků a také by Američané měli opustit pět základen.

Zda ke stahování skutečně dojde a zda by se týkalo i jiných armád, které v zemi operují, není zatím jasné. V Afghánistánu v současnosti působí dvě vojenské mise. V Resolute Support je přes 17 tisíc vojáků z 39 států. Nejvíce je amerických – 8,5 tisíce. Česko má v misi osmý nejsilnější kontingent – okolo 350 vojáků. Mandát pro působení v misi má česká armáda do konce příštího roku, parlament ho může ale v případě potřeby prodloužit.

Druhá mise Freedom’s Sentinel je čistě americká a je v ní 5,5 tisíce příslušníků amerických ozbrojených sil.

Podle českého velvyslance při NATO Jakuba Landovského v bruselské centrále Aliance vyjednávání o mírové dohodě bedlivě sledují. „Očekáváme v nejbližších dnech detailní informace přímo od vyjednávacího týmu. Po brífinku přijme Aliance společný postoj a veškeré kroky včetně případného snižování počtu vojáků proběhnou koordinovaně,“ řekl Právu Landovský.

Reklama

Výběr článků

Načítám