Hlavní obsah

Výbuch v bejrútském přístavu zřejmě zavinil svářeč

– Bejrút

Libanonské úřady ještě nezveřejnily, co zavinilo mohutný výbuch ledku v bejrútském přístavu, který zdevastoval město. Podle středečního vyjádření libanonské stanice LBCI-TV, o němž informovala Svobodná Evropa, předběžné závěry šetření ukazují na to, že požár v přístavu způsobili svářeči, kteří se snažili uzavřít otvor do jednoho ze skladů.

Foto: Talal Traboulsi, Reuters

Oranžový dým po explozi v Bejrútu

Článek

Svářeči se pokoušeli uzavřít nelegální vstup do skladu číslo 8 v bejrútském přístavu. Od svářečky vznikl požár v budově, kde byla uskladněná zábavná pyrotechnika. Ta postupně vybuchovala.

Nakonec se požár rozšířil do skladu číslo 12, kde bylo uloženo bez patřičných bezpečnostních opatření 2750 tun ledku.

Záběry z bejrútských bytů, když dorazila ničící tlaková vlna

Zahraniční

Že vybuchl ledek, je podle expertů jasné z toho, že po explozi měl mrak oranžovou barvu.

Výbuch si podle středečního sdělení libanonského ministra zdravotnictví Hamada Hasana vyžádal nejméně 135 obětí, dalších 5000 lidí bylo zraněno. Ministr Hasan řekl, že další „oběti jsou určitě ještě pod troskami a na ministerstvo telefonují desítky lidí, kteří někoho pohřešují”.

Sedm let se vědělo, že bejrútský přístav může vyletět do povětří

Zahraniční

Podle bejrútského guvernéra Marvána Abbúda byl výbuch tak rozsáhlý, že je poškozena půlka města: „Myslím si, že bez domova je nyní 250 000 až 300 000 lidí. Přišli jsme o deset členů bejrútské hasičské brigády a máme škodu až pěti miliard dolarů (110 mld. Kč), možná víc.“

Foto: AP

Letecké záběry na zničený Bejrút

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám