Hlavní obsah

Vůdce Islámského státu Bagdádí možná zemřel při ruském náletu

Moskva
Aktualizováno

Ministerstvo obrany Ruské federace podle BBC v pátek uvedlo, že při náletu, který letectvo provedlo 28. května, mohl zemřít vůdce radikálního hnutí Islámský stát abú Bakr Bagdádí. Rusko informaci nadále prověřuje.

Veřejné vystoupení abú Bakra Bagdádího

Článek

Cílem náletu bylo místo setkání velitelů Islámského státu v jeho de facto hlavním městě Rakce. Kromě vůdce IS mělo při náletu padnout 30 dalších velitelů této teroristické organizace a 300 bojovníků.

„Podle informací, které jsou prověřovány z různých zdrojů, byl vůdce Islámského státu abú Bakr Bagdádí, který byl zabit při náletu, na setkání přítomen,” napsala agentura Sputnik s odkazem na ruské ministerstvo obrany.

Pohřbívali ho už několikrát

Se zprávou, že je vůdce Islámského státu mrtev, přišly už před několika dny syrské sdělovací prostředky. Informace o Bagdádího smrti už se nicméně šířila několikrát, pokaždé se ale ukázalo, že byla mylná. Američany vedená koalice podle agentury AFP oznámila, že informací o Bagdádího smrti nemůže ani potvrdit ani vyvrátit.

Informace o tom, kde se vůdce IS pohybuje, je už delší dobu velkou neznámou. Zpravodajci ale podle BBC předpokládali, že Bagdádí až do začátku ofenzívy Američany vedené koalice v roce 2016 pobýval v iráckém Mosulu. Osvobozování Mosulu začalo ke konci roku 2016. Agentura Reuters uvedla, že se Bagdádí ukrývá v poušti.

Na veřejnosti se abú Bakr Bagdádí objevil jen jednou, a to v červnu roku 2014 při projevu v Mosulu poté, co jej Islámský stát dobyl. Od té doby skrývá.

Reklama

Výběr článků

Načítám