Hlavní obsah

Vládní jednotky postupují na jihu Sýrie, povstalci odmítli podmínky příměří

Damašek/Londýn

Syrské vládní jednotky podle státní tiskové agentury SANA rozšířily na jihu země v provincii Dará území pod svou kontrolou, když osvobodily město Gharija al-Gharbija. Boje pokračují, protože selhaly rozhovory o příměří, které nabídlo Rusko. Jeho podmínky byly pro vzbouřence nepřijatelné, uvedla agentura AP.

Foto: SANA, Reuters

Syrský tank v ulici města Gharija al-Gharbija

Článek

Podle vojenského zdroje syrské armády se podařilo z Gharíje al-Gharbíje vyhnat všechny teroristy z bývalé Fronty an-Nusra, kteří přitom utrpěli ztráty na životech. Armádní zdroj dodal, že operace ve městě byla komplikovaná, protože obránci použili bomby v autech, město je navíc zaminované.

Dělostřelectvo ostřelovalo oblast farmy Džumrúk al-Kadím, přičemž palba zabila a zranila několik obránců a zničila obranný val.

Foto: SANA, Reuters

Příslušníci syrských provládních sil v Dará

Syrské jednotky pokračují v útocích na města Kark aš-Šarki a Musajfra.

Jak uvedla exilová organizace SOHR monitorující dění v Sýrii, boje si od začátku ofenzivy 19. června vyžádaly 116 obětí z řad civilistů, včetně pěti lidí, kteří zahynuli v sobotu. Z oblasti také uteklo 50 000 lidí.

Foto: SANA, Reuters

Syrské tanky projíždějí městem Gharija al-Gharbija

Boje pokračují, protože v sobotu skončila neúspěchem jednání o příměří vedená Ruskem. „Rozhovory selhaly, kvůli ruské podmínce, že se rebelové musejí vzdát všech zbraní a všechna jimi ovládaná území vrátit pod kontrolu Bašára Asada,” uvedl jejich mluvčí Ibrahím Džabaví, „a všichni, kdo nosí zbraň, půjdou před soud,”

„Vyjednávací tým se odmítl vzdát a odmítl ruské podmínky,“ zdůraznil Džabaví.

Foto: SANA, Reuters

Obyvatelé Daílu vítají syrskou armádu.

Podle SOHR bylo cílem rozhovorů dosáhnout trvalého řešení, kdy by rebelové nejprve odevzdali těžké zbraně a pak i lehké. Za to by ale měli garantovaný odchod do Jordánska. Rusko také sestavilo seznam lidí, kteří by dostali od Syřanů amnestii, uvedla AP .

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám