Hlavní obsah

Vládní čtvrť v Bagdádu zasáhly dvě rakety

Bagdád

Dvě rakety zasáhly v noci na úterý zelenou zónu v irácké metropoli Bagdád, kde sídlí vládní úřady a zahraniční ambasády. S odvoláním na bezpečnostní složky o tom informovala agentura Reuters. Jedna ze střel dopadla zhruba kilometr od americké ambasády, nejsou však hlášeny žádné oběti ani škody.

Foto: Essam Al-Sudani, Reuters

Irácká šíitská milice PMF

Článek

Z vládní čtvrti bylo podle agentury AP slyšet dvě exploze následované zvukem sirén. Podle tamních bezpečnostních složek jedna ze střel dopadla do řeky Tigris.

K útoku se zatím nikdo nepřihlásil. Podobný útok se stal i letos v květnu, tehdy poblíž americké ambasády dopadla jedna raketa vypálená z východního Bagdádu.

V regionu momentálně panuje napětí kvůli nedávnému útoku na saúdská ropná zařízení, ke kterému se přihlásili jemenští povstalci; Washington a Londýn z něj ale viní Írán.

V Iráku jsou přítomni jak američtí vojáci, tak polovojenské skupiny z Íránu a Bagdád se snaží vyjít vstříc zájmům obou zemí, které mu pomáhaly s porážkou teroristů z Islámského státu. Od svržení Saddáma Husajna v Iráku stejně jako v Íránu vládnou většinoví šíité a Teherán a Bagdád se sbližují.

Irák zpustošený roky konfliktů včetně vnitřních se snaží získat reputaci stabilní země v regionu, a přesvědčit tím ke spolupráci spojence a investory.

Reklama

Výběr článků

Načítám