Hlavní obsah

Vězněný izraelský exprezident žádá o milost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Bývalý izraelský prezident Moše Kacav, který si odpykává sedmiletý trest vězení za sexuální delikty, požádal o milost nynějšího prezidenta Šimona Perese. Kacav má za sebou deset měsíců ve věznici a svou žádost opírá o to, že se chce pokusit očistit své jméno a že jeho proces nebyl spravedlivý.

Foto: Ronen Zvulun/Files , Reuters

Bývalý izraelský prezident Moše Kacav

Článek

Kacavova manželka Gila žádost doručila v pondělí do Peresova úřadu, který k tomu pouze sdělil, že tato věc bude posuzována stejně jako všechny ostatní žádosti o milost.

Kacav byl loni usvědčen ze znásilnění, sexuální obtěžování, bránění justici a neslušného chování. Ze sexuálních deliktů ho obvinily tři zaměstnankyně ministerstva cestovního ruchu, které řídil v 90. letech, a prezidentského úřadu, v jehož čele stál v letech 2000 až 2007. Dva týdny před vypršením prezidentského mandátu v roce 2007 rezignoval, výkon trestu nastoupil loni v prosinci.

Po vynesení rozsudku trval na své nevině a tvrdil, že byl odsouzen na základně neprůkazných svědectví.

Nikdy nevyjádřil lítost nad dokázanými činy, což je dle izraelských sdělovacích prostředků většinou významný faktor při rozhodování o udělení milosti. Stejně tak proti ní mluví fakt, že byl Kacav usvědčen ze znásilnění, což je fyzické ublížení druhé osobě, považované v zákoníku za jeden z nejtěžších zločinů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám