Hlavní obsah

Většina vojáků USA souzených za masakr v irácké Hadíse byla osvobozena

Novinky, CNN,
WASHINGTON

Americký vojenský soud v úterý zprostil obžaloby už sedmého vojáka USA, který stanul před soudem kvůli masakru v iráckém městě Hadísa. V úterý byl osvobozen podplukovník Jeffery Chessani, jenž byl jednou nejvyšších šarží souzených v případě vraždy 24 civilistů, kterou spáchali vojáci námořní pěchoty.

Foto: Rick Scuteri, Reuters

Příslušník americké námořní pěchoty

Článek

Příslušníci americké námořní pěchoty postříleli 19. listopadu 24 Iráčanů, mnohé ještě v postelích. Šlo o odvetu za smrt jejich spolubojovníka, kterého zabila nastražená nálož. Mnohé z Iráčanů zastřelili vojáci v postelích domů, do nichž vtrhli. Svůj čin se snažili zamaskovat. Tvrdili, že Iráčané se stali obětí útoku atentátníka, který odpálil nálož.

Iráčtí lékaři v márnici ale zjistili, že zranění neodpovídají popisovanému typu útoku. Na tělech našli průstřely, takže se případ nepodařilo ututlat. Masakr vzbudil velké pobouření mezi Iráčany.

Chessani byl souzen právě kvůli zprávě, jež měla vraždy zamaskovat. Podle soudu však byl žalobce příliš ovlivněn vyšetřovatelem případu.

Za vraždy je souzen jediný voják

Obvinění byla stažena nejen proti lidem, kteří případ tutlali, ale také proti přímým aktérům obžalovaným z vražd, což byl i případ desátníka Justina I. Sharrata. V případě seržanta Sanicka Cruze bylo obvinění z vražd staženo výměnou za svědectví v případu. Jediným obžalovaným z vražd nyní zůstává seržant Frak Wuttetrlich, který velel jednotce, jež dva tucty Iráčanů povraždila.

Podle vyšetřovatele Paula Warea byli iráčtí svědkové nevěrohodní a k obviněním se přidávali, aby získali od armády odškodné. Mnozí bránili exhumaci těl obětí.

Beztrestnost amerických vojáků Iráčanům vadí

Případ z Hadísy ukazuje, že americké vojenské soudy nepostupují tvrdě vůči lidem obviněním z masakrů civilistů v Iráku. Spojené státy v dohodě o dalším pobytu svých vojsk v Iráku požadují beztrestnost pro příslušníky svých ozbrojených sil působících v zemi. Právě to je důvodem, proč jednání o této smlouvě zamrzla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám