Hlavní obsah

Američané vyšetřují další masakr iráckých civilistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Počet sporných akcí, při nichž američtí vojáci zabili irácké civilisty, narůstá. Americká armáda začala v pátek vyšetřovat další březnový masakr v Išakí, při němž zemřelo jedenáct civilistů. Nejznámější je případ z Hadíty, kde američtí vojáci zabili 24 Iráčanů.

Článek

Američtí vojáci se podle armádní zprávy ve městě Išakí vzdáleném asi 100 kilometrů severně od Bagdádu střetli 15. března se vzbouřenci poté, co dostali tip, že v jednom domě se ve městě skrývá člověk podporující al-Kajdá.

V boji podle amerických zdrojů zahynuli čtyři lidé - kromě podezřelého ještě dvě ženy a dítě. Irácká policie však uvádí, že obětí bylo jedenáct. Američané podle ní vtrhli do domu a zabili tam mimo jiné pět dětí a čtyři ženy, než budovu vyhodili do vzduchu. Armáda proto i tento incident prošetřuje.

Britská BBC získala od sunnitských rebelů video, kde jsou záběry mrtvých dospělých i dětí, na jejichž tělech jsou patrné rány způsobené kulkami.

Další případy amerického násilí

Vojenští žalobci podle agentury AP také plánují, že obviní osm vojáků za dubnový incident u Bagdádu. Západně od metropole byl údajně 26. dubna zabit za nejasných okolností irácký civilista. Armáda odmítla případ jakkoli komentovat. Nejmenovaný zdroj z Pentagonu prý však uvedl, že "velmi brzy" je možné čekat obvinění vojáků v souvislosti s tímto úmrtím.

Nejznámější je případ z Hadíty, kde příslušníci americké námořní pěchoty údajně zabili 24 neozbrojené civilisty poté, co se jeden jejich spolubojovník stal obětí pumového atentátu. Vojáci vnikli i do dvou domů a postříleli lidi uvnitř. Dosavadní poznatky vyšetřovatelů, jejichž práce se chýlí ke konci, ukazují, že vojáci zabíjeli, aniž by byli v nebezpečí života.  [celá zpráva

Podle pátečního vydání amerického listu Washington Post vyšetřovatelé doufají, že budou moci exhumovat těla obětí. Chtějí zjistil, z jaké vzdálenosti byli Iráčané zastřeleni i určit úhly střelby a ráže zbraní. Vyšetřování podle Národní zpravodajské služby pro odhalování trestných činů komplikuje, že o případu byla informována až 12. března. Důkazy mohly být zničeny a hrozí, že se svědci mohli dohodnout na výpovědích.

Irák zahajuje vlastní vyšetřování

Irácký premiér Núrí Maliki řekl, že jeho vláda požádá USA o vyšetřovací spisy týkající se Hadíty. Irák zahajuje vlastní vyšetřování incidentu. Na dotaz, jestli čeká, že americké vyšetřování bude spravedlivé, uvedl: "Kvůli všem těm obětem doufám, že bude férové."

Americká armáda v souvislosti s incidentem v Hadítě uvedla, že její vojáci podstoupí etický výcvik, aby se naučili zvládat vypjaté situace a nemstili se. Řada Iráčanů se na takové snahy dívá s despektem, neboť Američané jsou z vědomých útoků na civilisty obviňování dlouhodobě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám