Hlavní obsah

Velení americké armády má plány pro útok na Írán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

USA

Americké plány pro případné letecké útoky na Írán se netýkají pouze jaderných zařízení, ale zahrnují rovněž většinu vojenských zařízení a infrastruktury v zemi. Informoval o tom zpravodajský server BBC. Podle něj by se v případě útoku staly cílem íránské letecké, námořní a raketové základny a velitelská a kontrolní centra.

Článek

USA opakují, že neplánují na Írán zaútočit, chtějí jej pouze přesvědčit, aby zastavil obohacování uranu. Také OSN vyhrožuje Íránu ekonomickými sankcemi v případě, že země bude v jaderném programu pokračovat.

Podle BBC, která se odvolává na anonymní americké diplomatické zdroje, vytyčili už vysocí důstojníci hlavního velitelství armády USA na Floridě v nouzovém plánu cíle případného útoku. Podle zdrojů nechybí na seznamu jaderná zařízení v Natanzu, Isfahánu, Araku a Búšehru.

Bezpečnostní korespondent BBC Frank Gardner řekl, že příčinou případného útoku by bylo potvrzení, že Írán vyvíjí nukleární bombu, což země popírá, anebo by mohla Američany k útoku přimět série bombových útoků na vojska USA v Iráku, jejímž iniciátorem by byla prokazatelně vláda v Teheránu.

Írán šest až 12 měsíců od průmyslového obohacování uranu

Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii Muhammad Baradej v rozhovoru pro úterní vydání britského listu Financial Times uvedl, že Írán bude patrně schopen za pouhých šest až 12 měsíců obohacovat uran na průmyslové úrovni.

Agentura má ve středu zveřejnit zprávu, v níž se vyjádří, zda Írán splnil požadavky rezoluce Rady bezpečnosti OSN z 23. prosince a zastavil své jaderné aktivity. Íránští představitelé se však zatím odmítali rezoluci podrobit.

Írán loni postupně ve svém jaderném zařízení v Natanzu spustil výrobu jaderného paliva pomocí dvou soustav, z nichž každá čítá 164 odstředivek. Podle některých zdrojů v uplynulých měsících nainstaloval v Natanzu další dvě takovéto kaskády.

Od obohacování uranu je k výrobě bomby stále daleko

Baradej v rozhovoru vyjádřil přesvědčení, že by Írán mohl během několika měsíců instalovat 3 000 centrifug, což by již mohlo stačit k výrobě uranového paliva pro provoz atomových elektráren či ve vyšším stupni obohacení pro výrobu nukleární bomby. "Může to trvat šest měsíců až rok," prohlásil šéf agentury.

Baradej nicméně zdůraznil, že od obohacování uranu v průmyslovém měřítku je k výrobě atomové bomby stále daleko. Podle informací amerických a britských tajných služeb lze usuzovat, že nukleární zbraně bude Teherán schopen vyrábět nejdříve za pět až deset let, dodal Baradej.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám