Hlavní obsah

V Teheránu napadli italské velvyslanectví

– Teherán
Novinky,

Desítky lidí napadly italské velvyslanectví v íránském hlavním městě Teheránu. Uvedl to v úterý italský ministr zahraničí Franco Frattini. Podle něj se útoku účastnily i íránské milice Basídž.

Foto: Molly Riley, Reuters

Demonstrující Íránci

Článek

Podle italského ministra zahraničí byli příslušníci milicí převlečeni do civilních šatů a házeli na ambasádu kameny. Také křičeli Smrt Itálii a Smrt Berlusconimu, uvedl server BBC. Žádné škody nezpůsobili. Podle Frattiniho proti nim zasáhla íránská policie a zabránila jim v dokončení útoku na ambasádu.

Terčem podobných útoků se podle Frattiniho staly také zastupitelské úřady Francie a Nizozemska.

Íránská média uvádějí, že šlo o pokojnou demonstraci. Nezmiňují žádné násilí.

Berlusconi tlačí na Írán kvůli jádru

Důvod demonstrace zatím není znám. Může být hospodářskopolitický. Itálie patřila k významným evropským obchodním partnerům Íránu. Minulý čtvrtek se však italská ropná a plynařská firma ENI stála z Íránu poté, co vypršely dva kontrakty na otevření dvou plynových polí z roku 2001, uvedl list Washington Post. Itálie je nechtěla prodloužit ze strachu, že v Íránu nejsou investice dobře ochráněny.

ENI je státní firma. Berlusconi chce zvýšit tlak na Írán kvůli jeho spornému jadernému programu.

Agentura AFP připomněla Berlusconiho návštěvu v Izraeli z minulého týdne, při níž italský premiér bezvýhradně podpořil Izrael. V parlamentu prohlásil, že svět nemůže připustit Írán vyzbrojený jadernými zbraněmi a vyzval k uvalení "účinných sankcí" na Teherán.

Po Berlusconiho výrocích v Jeruzalémě íránská státní televize označila italského premiéra za lokaje "izraelských pánů" a kritizovala ho za "těžké vměšování" do vnitřních záležitostí Íránu.

I Rusko kritizuje Írán

Írán, který v úterý začal obohacovat uran na 20 procent, v úterý zkritizovalo podle ČTK také Rusko. Ruské ministerstvo zahraničí v prohlášení konstatovalo, že krok Teheránu "zpochybňuje upřímnost Íránu" při jednání o jeho jaderném programu a znamená "jasné porušení rezolucí OSN". Původně se měl uran obohatit právě v Rusku.

USA, Rusko, Čína, Francie, Británie a Německo Teheránu loni navrhly, aby vyvezl 1200 kilogramů svého uranu obohaceného na 3,5 procenta do Ruska. Tam měl být materiál obohacen na potřebnou hodnotu 20 procent a Francie z něj měla vyrobit tyče. Írán v zásadě návrh neodmítl, ale dohoda mu v původním znění nevyhovovala a žádal změny, na něž ale vyjednávající státy nechtějí přistoupit.

Podle dnešního prohlášení předsedy zahraničního výboru dolní sněmovny ruského parlamentu Konstantina Kosačova by Moskva mohla podpořit sankce, které se proti Íránu snaží dojednat Západ.

Reklama

Výběr článků

Načítám