Hlavní obsah

V Sýrii platí příměří, přesto pri explozi auta zahynuli dva lidé

Bejrút
Aktualizováno

Exploze auta s trhavinami při vjezdu do města Salamíja v centrální oblasti Sýrie, které je pod kontrolou vládních sil, zabila dva lidi a několik dalších zranila. O prvním větším incidentu od začátku příměří informovaly státní TV a agentura SANA. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil.

Foto: Rodi Said, Reuters

Opoziční bojovníci před věznicí ve městě aš-Šadádí, kterou provozovali vyhnaní radikálové z Islámského státu

Článek

Boje v západní Sýrii se ve většině oblastí zastavily poté, co vstoupila v platnost dohoda o příměří zprostředkovaná Spojenými státy a Ruskem. Vyplývá to podle agentury Reuters z informací OSN a Syrské organizace pro lidská práva (SOHR), která situaci v zemi monitoruje z Británie. Do výbuchu v Salamíji byly hlášeny byly pouze izolované případy střelby.

Povstalci pak ve dvou případech obvinili vládní sily z porušení dohody o klidu zbraní útokem na své pozice.

Porušení příměří ze strany vládních sil oznámili povstalci ze severozápadu země. Při ranním útoku vojáků u tureckých hranic v provincii Latákíja byli zabiti tři bojovníci povstalecké 2. pobřežní divize, řekl mluvčí 1. pobřežní divize Fadi Ahmad.

Tato dvě uskupení jsou volně spojena v povstalecké skupině známé pod názvem Syrská svobodná armáda.

Mluvčí Ahmad agentuře Reuters řekl, že šlo o pozemní útok vládních vojáků bez vzdušné podpory, který označil za "porušení dohody" o příměří. Vládní vojáci zaútočili na povstalce kolem třetí hodiny SEČ, upřesnil Ahmad. "Nyní už režim útok zastavil," dodal.

Vyjádření syrské armády k těmto obviněním se podle agentury Reuters zatím nepodařilo získat.

V Damašku klid poprvé za několik let

Příměří vstoupilo v platnost v pátek ve 23:00 SEČ. Do té doby podle SOHR na většině území západní Sýrie zuřily boje, které pak ale v řadě oblastí utichly.

"V Damašku a jeho okolí poprvé za několik let zavládl klid," uvedl ředitel SOHR Ramí Abdar Rahmán. Upozornil nicméně, že krátce po vyhlášení příměří byla slyšet střelba ve městě Halab. Došlo prý také k výbuchům v provincii Homs, jejich příčina však není známá.

Rada bezpečnosti OSN v pátek večer jednomyslně přijala rezoluci podporující dohodu o příměří. Rezoluce požaduje, aby klid zbraní respektovaly všechny strany syrské občanské války. Zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura zároveň oznámil, že v případě dodržování příměří hodlá 7. března obnovit mírové rozhovory.

K příměří se zavázala syrská vláda i opozice, dohoda se nicméně nevztahuje na radikály z Islámského státu a z fronty An-Nusra. Zastavení palby by mimo jiné mělo umožnit, aby se k civilistům dostaly potřebné dodávky humanitární pomoci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám