Hlavní obsah

V Sýrii objevili masový hrob s víc než 230 těly

Damašek
Aktualizováno

Víc než 230 mrtvých těl bylo nalezeno v masovém hrobě ve východosyrské provincii Dajr az-Zaur. Podle syrské exilové organizace SOHR, která sídlí v Londýně a situaci ve válkou sužované zemi dlouhodobě monitoruje, se s největší pravděpodobností jedná o oběti radikálů z hnutí Islámský stát (IS).

Foto: Syrian Observatory for Human Rights, ČTK/AP

Bojovníci radikální sunnitské fronty An-Nusra napojené na Al-Káidu v provincii Idlíb na severozápadě Sýrie. Ilustrační snímek

Článek

Těla údajně patří členům kmene Šuajtát, kteří proti islámským radikálům povstali na počátku srpna. Pokud se tato informace potvrdí, vzrostla by bilance obětí IS mezi členy tohoto kmene na více než 900.

Srpnovou kmenovou vzpouru islamisté potlačili po několikadenních bojích. Jako odplatu několik lidí ukřižovali, další prý sťali. [celá zpráva]

Klan má asi 70 000 členů a podle jeho zástupců konflikt s IS začal, když se IS v červenci zmocnil dvou ropných polí. Jedno z nich je největší v provincii a pro IS je významným zdrojem financí.

Bojovníci z hnutí Islámský stát, kteří vyznávají striktní výklad islámu, obsadili letos v červnu severní část Iráku a před tím ovládli také rozsáhlé oblasti na severovýchodě Sýrie. Na dobytých územích v létě vyhlásili chalífát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám