Hlavní obsah

Islamisté potlačili kmenovou vzpouru v Sýrii, vzbouřence sťali a ukřižovali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bojovníci sunnitského Islámského státu (IS) potlačili vzpouru v několika městech a vesnicích na východě Sýrie. Dva lidi ukřižovali, 23 dalších pak v posledních pěti dnech popravili, uvedla agentura Reuters s odvoláním na syrskou exilovou opozici.

Foto: ČTK/AP

Bojovníci z Islámského státu v syrském městě Rakka

Článek

Bojovníci místních syrských kmenů se pokusili postup radikálů v provincii Dajr az-Zaur zastavit. Boje trvaly několik dní a dle agentury AP byly první revoltou místního obyvatelstva proti Islámskému státu.

V Daj az-Zauru proti ní nejaktivněji bojovali příslušníci kmene Šuajtát a vytlačili IS ze tří vesnic. Sunnitští radikálové už ve čtvrtek zabili 18 členů kmene na předměstí provinčního střediska Dajr az-Zaur.

V neděli IS dobyl ztracená města a vesnice zpět. Dva členy klanu bojovníci IS sťali a občanům města, kam ostatní uprchli, dali ultimátum, aby prchající vydali. V jiném městě ukřižoval IS dvě osoby za údajnou spolupráci s odpadlíky, dalším dvěma usekli hlavy za rouhání. Jeden ze stoupenců IS sdělil Reuters, že teď se žádný jiný kmen neodváží IS vzdorovat.

Boje o ropná pole

Klan Šuajtát má asi 70 000 členů a podle jeho zástupců konflikt s IS začal, když se IS v červenci zmocnil dvou ropných polí. Jedno z nich je největší v provincii a pro IS je významným zdrojem financí.

Kmenový vůdce o víkendu vydal video, na němž vyzývá ostatní kmeny v severní Sýrii, aby se připojily k boji proti IS. "Vyzýváme je, aby stály při nás, protože příště může dojít na ně," řekl.

Sunnitští radikálové, kteří v poslední době postupují hlavně v Iráku, upevňují svou moc i na dobytých územích v Sýrii. Tam kontrolují zhruba třetinu území, většinou venkovské oblasti na severu a východě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám