Hlavní obsah

V Sýrii mohl být použit chlór, připustil Kerry

Washington

Americký ministr zahraničí John Kerry ve čtvrtek opatrně připustil, že v syrské občanské válce se mohl použít chlór jako chemická zbraň. Dodal však, že jde o neověřené a nepotvrzené informace. Kerry neupřesnil, která z bojujících stran je z použití chlóru podezírána.

Foto: Reuters

Experti OSN vyšetřují Syřany, kteří se měli stát oběťmi chemických zbraní. (archivní záběr)

Článek

„Viděl jsem hrubá data, která naznačují, že v průběhu války byl chlór několikrát použit,” řekl Kerry u příležitosti schůzky států podporujících syrskou opozice v rámci uskupení Přátelé Sýrie.

Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius v úterý obvinil syrskou vládu, že od loňského října nejméně čtrnáctkrát použila chemické zbraně. Podle něj k poslednímu útoku došlo před několika týdny. Jak Fabius dodal, francouzští představitelé mají svá tvrzení podpořena důvěryhodným svědectvím.

Všeobecně se má za to, že v bojích v Sýrii byl v dubnu použit jedovatý chlór. Zasáhl desítky lidí žijících v oblastech kontrolovaných rebely, kteří bojují proti režimu prezidenta Bašára Asada. Západní představitelé ale zatím nebyli schopni předložit žádné konkrétní důkazy tohoto útoku, ani toho, že za ním stála vládní vojska. Podle Fabiuse je problém zejména v tom, že chlór se příliš rychle odpařuje, a tak není lehké důkazy sesbírat.

Vzájemně se obviňují

K údajnému chemickému útoku došlo 11. a 12. dubna v centrální provincii Hamá.

Vzájemně se z něj obviňují syrská vláda a povstalci. Podle opoziční skupiny Syrská národní koalice zranily chemikálie desítky lidí. Skupina, kterou podporuje Západ, ale o druhu údajně použitého plynu neinformovala. Opoziční exilová Syrská organizace pro lidská práva uvedla, že lidé měli po útoku dýchací potíže a dusili se. K útoku prý podle všeho došlo během náletů, které nad oblastí zanechaly hustý dým.

Syrská státní televize naopak obvinila členy povstalecké fronty An-Nusra z použití chlóru, který podle ní ve vesnici Kfar Zaíta zabil dva lidi a více než sto zranil.[celá zpráva]

Chlór byl poprvé použit během první světové války. Nyní ale již není oficiálně považován za bojový plyn a nebyl tedy ani na seznamu látek, které měl Damašek přiznat Organizaci pro zákaz chemických zbraní (OPCW).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám