Hlavní obsah

V šíitské mešitě umučili 27 Iráčanů

– BAGDÁD
Novinky, CNN,

V bagdádské šíitské mešitě Adím Džamajlí, kterou rok a půl ovládala Mahdího armáda militantního šíitského klerika Muktady Sadra, nalezli těla 27 umučených lidí. Stěny mešity pokrývá krev a nenávistné vzkazy. Mahdího armáda, která byla ze jihozápadu města vytlačena, mešitu opustila před třemi měsíci. Nyní ji ovládá USA podporovaná skupina Synové Iráku, která objevila těla.

Článek

„Našli jsme řetěz na těle starého muže, které jsem vykopali z hrobu. Vyzvedli jsme 22 těl a pak dalších pět,“ uvedl abú Muhamad, který patří k Synům Iráku.

Jedna místnost mešity sloužila k mučení. Byly v ní řetězy, na něž se zavěšovali mučení zajatci. Za zdi jsou stále patrné stopy krve a nastříkaný nápis: „Špióni, budete si sami kopat hroby. Ať žije Mahdího armáda“.

Okolní obyvatelé potvrdili, že z mešity býval slyšet křik mučených, mezi nimiž byly i ženy. Tělo pětadvacetiletého Iráčana bylo znetvořeno, usekli mu nejen údy, ale také hlavu.

Svědčit proti Mahdího armádě však chce jen málokdo, v oblasti je Mahdí stále aktivní. „Pořád prohledávají naše domy,“ uvedl abú Ujsám, žijící v sousedství mešity. „Jejich rodiny v této čtvrti pořád žijí. Pokusili se mě zavraždit, ale byl jsem schopen přivolat policii,“ dodal.

Hrůzný objev ukazuje krutost sektářského násilí, které naplno zachvátilo Irák před dvěma lety. Šíitské milice byly stejně kruté a bezohledné jako sunnitští radikálové. Do některých zločinů byla údajně zapletena i policejní komanda smrti, která s radikálními šíity spolupracovala.

Po pádu sunnity Saddáma Husajna vládnou v Iráku většinoví šíité ve spolupráci s Kurdy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám