Hlavní obsah

V Perském zálivu po sobě střílely lodě SAE a Saúdské Arábie

V Perském zálivu se střetla loď námořnictva Spojených arabských emirátů (SAE) s hlídkujícím plavidlem Saúdské Arábie. Důvodem podle serveru The Daily Telegraph byly teritoriálních spory. Podle některých zpráv byli dva Saúdové při údajném ostřelování zranění.

Foto: Vivek Prakash , Reuters

Článek

Úřady obou zemí se k incidentu nevyjádřily. Podle serveru zahájila palbu u hranice, o níž se vede spor, loď emirátů. Posádka saúdského plavidla byla nucena kapitulovat a na několik dní skončila ve vazbě v Abú Zabí. Tento týden byla předána ambasádě Saúdské Arábie.

The Daily Telegraph uvedl, že diplomaty střet lodí spojenců Spojených států šokoval. Perský záliv je jednou z nejvíce ozbrojených oblastí na světě. Saúdská Arábie zbrojí už roky kvůli íránské hrozbě, Spojené arabské emiráty se přidaly relativně nedávno a v současnosti jsou čtvrtým největším nákupčím zbraní na světě.

Obě země vedou spory o mořské dno bohaté na ropu. Podle zdroje Telegraphu se snažily nedávný incident zatajit, a to také kvůli Íránu, který v minulosti mimo jiné hrozil, že zaminuje Hormuzský průliv.

Lodě v Perském zálivu vozí 40 procent ropy, s níž se ve světě obchoduje.

Reklama

Výběr článků

Načítám