Hlavní obsah

V Pákistánu popravili vraha osmi dětí

V Pákistánu byl ve středu popraven muž odsouzený k trestu smrti za vraždu osmi dětí. Popravě pětadvacetiletého Imrana Alího přihlížel také otec sedmileté Zajnab Ansáríové, kterou Alí znásilnil a uškrtil. Smrt dívky, jejíž tělo se později našlo na skládce, vyvolala v zemi rozsáhlé protesty. Alí byl popraven ve věznici ve východopákistánském městě Láhaur, když nejvyšší soud odmítl žádost, aby byl oběšen veřejně, uvedla agentura AP.

Foto: K.M. Chaudary, ČTK/AP

Tisková konference k případu vražd malých dětí. Na snímku z ledna 2018 tehdy ještě podezřelý (Muhammad) Imran Alí

Článek

Alí byl zatčen letos v lednu, dva týdny poté, co pohodil tělo Zajnab Ansáríové na skládce ve městě Kasur u Láhauru v provincii Paňdžáb. Po zatčení se přiznal k dalším vraždám a byl odsouzen k absolutnímu trestu. Na místech činů byla nalezena Alího DNA.

Poprava se uskutečnila ve středu v časných ranních hodinách místního času. Otec Zajnab Ansáríové žádal, aby byl Alí popraven na veřejnosti s cílem odradit od podobných krutých činů další případné zločince. Nejvyšší soud jeho žádost zamítl, sám otec dívky ale mohl být u popravy přítomen.

Znásilnění a vražda Zajnab Ansáríové šokovala zemi, když byla na sociálních sítích zveřejněna fotografie usmívající se holčičky v jejím oblíbeném růžovém kabátku s růžovou sponkou ve vlasech. Tisíce Pákistánců demonstrovaly po celé zemi proti policii a žádaly okamžité zadržení viníka. Při protestech přišli o život dva lidé.

Foto: B.K. Bangash, ČTK/AP

Rodiče zavražděné Zajnab Ansáríové

Dívka byla zavražděna v době, kdy její rodiče odjeli do Saúdské Arábie na pouť do Mekky a ona bydlela u příbuzných. Rodina Ansáríové kritizovala policii, že nic nepodnikla, když příbuzní nahlásili zmizení dívky. Rodina nakonec získala nahrávku bezpečnostní kamery, na níž je vidět muž, který si Zajnab odvádí neznámo kam.

Obyvatelé Kasuru, který se nachází jižně od Láhauru, v lednu vypověděli, že během posledního roku došlo v oblasti k 12 podobným vraždám.

Podle agentury Reuters byla z provincie Paňdžáb rovněž přeložena na jiné místo řada policejních představitelů, kteří byli kritizováni, že se nevěnovali vyšetřování únosů místních dětí, k nimž docházelo opakovaně od roku 2015. Úřady nakonec odhalily, že za únosy stál pedofilní gang spojený s místní prominentní rodinou. Zneužity byly prý stovky dětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám