Hlavní obsah

V Mosulu zachránili vyhublého chlapce, skrýval se tři týdny v troskách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mosul

Irácký chlapec se skrýval dvacet dní v troskách starého mosulského města, aby se vyhnul bojům. Byl zraněný a až po osvobození města se dostal na povrch, uvedla kurdská agentura Rudaw. Ve městě i v pondělí pokračovaly boje s cílem ovládnout poslední oblast, kterou drží radikálové z Islámského státu.

Zraněný irácký chlapec se 20 dnů schovával ve sklepě v MosuluVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Chlapec s ovázaným břichem byl tak vyhublý, že měl zřetelně vidět žebra. Reportér Rudawu se ptal muže, který ho zachránil: „Co s ním je?“ Zachránce odpověděl: „Byl dvacet dní zraněný.“

„Hodně to bolí, nemůžu se hýbat,“ dodal hoch.

Foto: Alaa Al-Marjani, Reuters

Irácká vlajka nad mešitou v mosulském Starém městě

Boje nekončí

Přestože v neděli irácká armáda oznámila vítězství v Mosulu, nad troskami západní části města zavlála irácká vlajka a premiér Hajdar Abádí přímo ve městě poblahopřál vojákům, boje pokračují i v pondělí, uvedla agentura AP. Snahou je ovládnout poslední pruh území, který drží radikálové. [celá zpráva]

Foto: Alaa Al-Marjani, Reuters

Vozidla iráckých sil před troskami budov v Mosulu

Velitel speciálních sil Hajdar Fadil v pondělí varoval, až ani po ovládnutí poslední enklávy operace neskončí, protože ve městě je nejen mnoho nastražených náloží, ale zřejmě se tam ukrývají i spící buňky Islámského státu (IS).

Foto: Alaa Al-marjani, Reuters

Obrněné vozidlo iráckých speciálních sil v troskách Mosulu.

Podle iráckých velitelů je ve městě ještě několik set bojovníků, kteří používají členy své rodiny, ženy a děti jako živé štíty. „Není přesný odhad, kolik bojovníků Daíš s jejich rodinami tu uvázlo,“ řekl vysoký velitel sil Abdal Ghání Asadí, který použil pro IS arabský akronym Daíš.

Foto: Felipe Dana, ČTK/AP

Iráčtí vojáci oslavují dobytí západního břehu řeky Tigris ve Starém městě v Mosulu

Dodal, že je přesvědčen, že většina civilistů, kteří jsou nyní ve Starém městě, jsou rodinní příslušníci bojovníků IS: „Ale z ničeho je neobviníme. Pokud nenesou zbraně, jsou to civilisté.“

Během osvobozování Mosulu, které začalo v říjnu, bylo vyhnáno 897 000 civilistů. Počet obětí bojů není zatím upřesněn, ale zřejmě jde do tisíců.

Foto: Alaa Al-Marjani, Reuters

Příslušníci iráckých protiteroristických sil CTS procházejí troskami budovy.

Centrum Mosulu je po týdnech bojů zcela zničené, většina budov se proměnila v trosky. Guvernér města řekl agentuře AFP, že západní část Mosulu se Starým městem, kterou začali osvobozovat v únoru, je zničena třicetkrát více než část východní, osvobozená už v lednu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám