Hlavní obsah

Zvítězili jsme nad IS, oznámil Irák. Džihádisté v Mosulu brání poslední metry území

– Mosul (Irák) • Aktualizováno

Irácká armáda v neděli oznámila vítězství nad Islámským státem (IS) v jeho bývalé baště Mosulu. Podle irácké státní televize vojáci dosáhli břehu řeky Tigris u posledního útočiště džihádistů v západní části města. Podle agentury Reuters se někteří islamisté ve snaze uprchnout vrhli do řeky. Irácký premiér již dorazil na místo a blahopřál ozbrojeným silám k vítězství nad IS, na některých místech však mohou boje ještě pokračovat.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Irák oznámil dobytí MosuluVideo: Reuters

 
Článek

Agentura DPA v neděli po poledni informovala, že bojovníci IS mají pod kontrolou už jen asi 90 metrů dlouhý pruh území, navíc uprostřed rozdělený. I když zásahové jednotky irácké policie údajně už prohlásily svůj cíl za splněný, ve městě stále zůstávají hnízda odporu extremistů a Mosul stále není zcela dobyt.

Přes značný pokrok ale může konečné dobytí města trvat ještě několik dnů, poznamenala DPA.

Foto: Alaa Al-marjani, Reuters

Příslušníci irácké federální policie odklízejí v neděli ve zničeném centru Mosulu vesty sebevražedných atentátnáíků.

Gratulace od premiéra

Irácký předseda vlády Hajdar Abádí přijel v neděli do Mosulu, aby vojákům blahopřál k vítězství. Agentura Reuters to uvedla s odvoláním na premiérův úřad.

Irácký předseda vlády Hajdar Abádí v Mosulu

K porážce islamistů v Mosulu již Iráku gratuloval francouzský prezident Emmanuel Macron, jehož země je součástí koalice proti IS, jež uskutečnila letecké útoky a poskytla výcvik a pomoc iráckým silám na bojišti. "Mosul osvobozen od IS: Francie vzdává hold všem, kteří spolu s našimi vojáky přispěli k tomuto vítězství," tweetoval Macron.

Ještě v neděli vládní síly s islamisty v mosulském starém městě sváděly boje o poslední útočiště džihádistů v západní části města. Bylo i slyšet občasné přestřelky a několik náletů. Mluvčí irácké armády Jahjá Rasúl státní televizi řekl, že 30 islamistů bylo zabito, když se pokoušeli uprchnout přes Tigris.

Televize Al-Irakíja později informovala, že protiteroristické jednotky vyvěsily iráckou vlajku na nábřeží Tigridu ve starém městě po dobytí jedné z městských částí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Boje v MosuluVideo: Reuters

Dobytí města někteří iráčtí vojáci oslavovali již v sobotu. [celá zpráva]

Mosul byl poslední velkou baštou IS v Iráku. Extremisté velkoměsto na severu země obsadili před zhruba třemi lety a loni v říjnu zahájily vládní jednotky ofenzivu s cílem dobýt Mosul zpět. Ze vzduchu úsilí vlády podporuje mezinárodní koalice. Bez Mosulu pod kontrolou IS v Iráku zůstávají jen převážně zemědělské a pouštní oblasti západně a jižně od Mosulu.

Od roku 2014, kdy IS Mosul ovládl, připravily boje o domov okolo 900 000 obyvatel, tedy zhruba polovinu populace.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám