Hlavní obsah

V Kataru odsoudili americký pár za vyhladovění adoptivní dcery

Dauhá

Katarský soud poslal na tři roky do vězení americký manželský pár za to, že podle něj nechal vyhladovět svou adoptivní dceru k smrti. Součástí čtvrtečního rozsudku, proti němuž se mohou Matthew a Grace Huangovi do dvou týdnů odvolat, je také pokuta v hodnotě 82 000 korun pro každého z nich.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Alegorie spravedlnosti

Článek

Podle prokuratury byla motivem snaha prodat orgány mrtvé dcery Glorie, která se narodila v Ghaně. Podle pitevního nálezu bylo příčinou smrti vyčerpání organismu a dehydratace. Prokurátor žádal pro Huangovy trest smrti.

Matthew Huang považuje obvinění ze záměrného usmrcení dcery za směšné a prohlásil, že požádá o intervenci prezidenta Baracka Obamu. Chce, aby Obama vysvětlil katarskému emírovi princip adopce dětí uplatňovaný v USA: „Ten rozsudek musí být okamžitě zrušen a musejí nám umožnit vrátit se domů. Byli jsme odsouzeni omylem a stali jsme se rukojmími katarské justice, která si chce zachovat tvář.”

Glorie trpěla metabolickými problémy

Obhájce Eric Woltz napadl soud za to, že přesně nespecifikoval body obžaloby. Z rozsudku ani není jasné, zda budou manželé čekat na výsledek odvolacího řízení na svobodě, nebo ve vězení.

Manželé žili v Kataru od roku 2012 a zatčeni byli loni v lednu po úmrtí tehdy osmileté Glorie, která žila v ghanském sirotčinci do roku 2009. Podle rodiny trpěla metabolickými problémy.

Loni v listopadu Katar propustil zadržený pár na svobodu, ale zakázal mu vycestovat. Do USA mohly odjet jenom další dvě děti páru, které jsou obě rovněž adoptované z Afriky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám