Hlavní obsah

V Jeruzalémě znovu propukly střety, nejméně 80 raněných

– Jeruzalém

V Jeruzalémě v noci na neděli opět propukly střety mezi palestinskými demonstranty a izraelskou policií poté, co se sešly desítky tisíc muslimů před mešitou Al-Aksá při oslavách svátku souvisejícího s postním měsícem ramadán. Podle místního Červeného půlměsíce utrpělo zranění nejméně 80 lidí včetně několika dětí, 14 lidí bylo převezeno do nemocnice.

Foto: Oded Balilty, ČTK/AP

Izraelští vojáci na potlačení nepokojů v Jeruzalémě nasadili zábleskové granáty, vodní děla a gumové projektily.

Článek

Palestinská mládež házela kamení na policisty, zapalovala ohně a strhávala policejní bariéry v ulicích vedoucích k jeruzalémskému Starému městu. Policisté na koních a těžkooděnci proti davu nasadili zábleskové granáty a vodní děla, stříleli rovněž do lidí gumovými projektily.

Nepokoje v Jeruzalémě propukly po zahájení postního měsíce ramadánu v polovině dubna, kdy Izrael omezil Palestincům shromažďování na místě, kde se Arabové většinou scházejí k večerní modlitbě. V posledních dnech napětí podpořilo hrozící nucené vystěhování některých palestinských rodin z jejich domů ve východním Jeruzalémě.

Foto: Oded Balilty, ČTK/AP

Palestinští demonstranti házejí na vojáky židovského státu kameny, zapalují ohně

U hraničního plotu mezi Pásmem Gazy a Izraelem se v neděli sešly stovky Palestinců, kteří podle izraelské armády házeli na vojáky židovského státu zapálené pneumatiky a dělobuchy. Na izraelském území rovněž přistála raketa vypálená z Pásma Gazy.

Reklama

Výběr článků

Načítám