Hlavní obsah

V izraelské vládě zasedne krajní pravice

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Šéf izraelské pravicové strany Likud Benjamin Netanjahu dohodl v neděli před půlnocí koalici s krajně pravicovou formací Izrael je náš domov Avigdora Liebermana. Informovala o tom jeho strana. Podle serveru Ha'aretz má být Lieberman ministrem zahraničí. Jednání Likudu se stranou Izrael je náš domov i s konzervativní náboženskou stranou Šás pokračují.

Foto: Damir Sagolj, Reuters

Avigdor Lieberman má být ministrem zahraničí

Článek

Netanjahu dostal od prezidenta Šimona Perese příležitost sestavit vládu poté, co Likud skončil v únorových předčasných volbách těsně na druhém místě. Vládní středová strana Kadima ministryně zahraničí Cipi Livniové přes vítězství nebyla schopná získat politickou podporu.

Strana Izrael je náš domov (Jisrael bejtejnu) má v budoucí vládě získat také ministerstvo vnitra, pro cestovní ruch, imigraci a ministerstvo dopravy. Dohoda má zatím jen úzký rámec a do týdne se počítá s jejím rozšířením.

Pokračují i jednání o podmínkách podpory strany Šás. Server Ha’aretz navíc uvádí, že nekončí rozhovory o možné koalici s Kadimou a Stranou práce, tedy dosavadními koaličními partnery. Cipi Livniová však v neděli podmínila vznik velké koalice rotujícím postem premiéra.

Ustavení Liebermana ministrem zahraničí může ohrozit mírové rozhovory s Palestinci. Izraelská vláda v té souvislosti tlačí na palestinské hnutí Hamás, aby propustilo v pásmu Gazy zadržovaného vojáka Gilada Šalita. Ten je v zajetí už tisíc dní.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám