Hlavní obsah

V Izraeli vyvíjejí několik léků na covid-19 včetně slibné inhalace

Alex Švamberk, Novinky, Alex Švamberk
Tel Aviv

Izrael je sice na čele s očkováním proti koronaviru, ale paralelně také vyvíjí hned několik léků na covid, uvedl deník Jerusalem Post. Důvodem je nejen riziko, které představují mutace koronaviru, ale také fakt, že než budou očkovaní všichni lidé na světě, potrvá to roky.

Článek

Mezitím je třeba nemocné léčit a bránit rozvoji těžkého průběhu covidu.

V únoru na sebe upozornil převratný lék EXO-CD24, který se inhaluje. V telavivské nemocnici Ichilov napomohl uzdravení 29 z třiceti lidí se středně těžkým až vážným covidem, kteří mohli být propuštěni po třech až pěti dnech. Od té doby zabral u další pěti nakažených. Podle profesora Nadira Arbera se u všech nakažených zvýšilo nasycení krve kyslíkem a pokleslo množství cytokinu v těle.

Cytokiny (proteiny zapojené do imunitní reakce organismu, které řídí odpověď těla na napadení)  sice napomáhají imunitní reakci, ale je-li jich mnoho, dochází k cytokinové bouři, která patří k nejzávažnějším komplikacím při covidu-19. Ta se objevuje u pěti až sedmi procent nemocných.

Izrael má daleko lepší data, než čekal. Očkovaných se nakazilo zcela mizivé množství

Koronavirus

EXO-CD24 využívá exozomů, které napomáhají při komunikaci mezi buňkami a mohou z nich odstraňovat nežádoucí proteiny. V případě tohoto léku však naopak nesou protein CD24, který tlumí cytokinovou odezvu těla.

„Nyní jsme si jisti bezpečností preparátu a mám dobrý pocit, co se týká účinnosti,“ řekl Arber po ukončení první fáze klinických testů.

Zájem o testování léku, který se po pět dní jednou denně inhaluje po dobu několika minut, má největší nemocnice v Řecku, ale i nemocnice v Brazílii, v České republice a dalších zemích.

Z Tel Avivu hlásí „zázračný lék“ na covid

Zahraniční

Další izraelské preparáty

Hned dva léky testuje u lidí s covidem telavivská společnost RedHill Biopharma, která se specializuje na infekce a nemoci trávicího traktu.

Nehospitalizovaným pacientům zkouší nasadit RHB 107, což je lék na rakovinu. Při léčbě koronaviru se využívá jeho schopnosti snižovat srážlivost krve, což je důležité, aby se nevyvinula embolie, která patří k nebezpečným komplikacím covidu-19.

Preparát, který se bere perorálně, by tak mohl chránit lidi i před zmutovanými koronaviry. U jiných nemocí už skončila druhá fáze klinických testů RHB 107, u covidu jej už dostal první pacient v USA.

Lék pro těžký průběh 

Pokračuje i druhá a třetí fáze klinických zkoušek jiného léku RedHillu, jímž je opaganib, učený pro nemocné s těžkým průběhem covidu. Také se podává perorálně, snižuje imunitní reakci napadeného organismu a také působí proti srážlivosti krve.

První testy naznačují, že by pomáhat covidovým pacientům mohla  i Allocetra, kterou dostalo 21 lidí s vážným průběhem v univerzitní nemocnici Hadasa, z nichž někteří byli v kritickém stavu. Do týdne jich mohlo opustit nemocnici 19. I tento preparát patřící mezi inovativní imunoterapeutika tlumí cytokinovou bouři.

Profesor Dror Mevorach, který stál u kolébky preparátu, jenž vyvinula firma Evilec, připravuje dvojitě slepou klinickou studii u lidí s covidem-19.

Varianta pro obézní 

Na Hebrejské univerzitě Nahmias zase zkoušejí snížit závažnost průběhu covidu-19 pomocí fenofibrát. Ten byl měl snižovat replikaci viru, jenž pro svou reprodukci potřebuje nashromáždit tuk v napadených buňkách. Proto jsou vážným covidem tak ohrožení obézní a cukrovkáři a také lidé s vysokou hladinou cholesterolu a cukru v krvi.

Drtivá většina pacientů v kritickém stavu je obézní, upozorňuje přednosta FN Ostrava

Domácí

Fenofibrát brání koronaviru, aby tuk v buňkách využíval. Tým výzkumníků už prošel data o 20 000 pacientech a zaměřil se na ty, co užívali fibráty. Ukázalo se, že i když měli více rizikových faktorů, strávili v nemocnici v průměru o pět dní méně. Na JIP jich skončilo jen sedm procent, zatímco u jiných to bylo 44 procenta, a všichni přežili. Nyní s výrobcem Abbott připravují třetí fázi klinických testů v Izraeli, Jižní Americe, USA a Evropě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám