Hlavní obsah

V Izraeli očkovali těhotné ženy. Imunita přešla i na děti

Alex Švamberk, Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Očkování těhotných v posledním trimestru podle studie z Izraele chrání i novorozence, uvedla studie jeruzalémské nemocnice Hadasa, která ještě nebyla podrobena oponentuře a byla v březnu zveřejněna na webu medRix. Vzhledem k malému počtu očkovaných autoři upozornili, že je nutný další výzkum.

Foto: Hannah Beier, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podle studie se protilátky po podání dvou dávek vakcíny Pfizer/BioNTech vytvořily nejen u všech dvaceti těhotných žen, ale následně i u všech dětí, které porodily.

„Naše zjištění zdůrazňuje, že očkování těhotných žen může poskytnout ochranu před SARS-CoV-2 nejen matkám, ale i novorozencům,” stojí ve studii podle listu The Guardian. Protilátky se od žen, které byly v posledním trimestru, přenesly přes placentu na plody.

Autoři uvedli, že je nutné pokračovat ve zkoumání očkování těhotných, aby se zjistil efekt při podání vakcín v odlišných stádiích těhotenství a účinnost a bezpečnost různých vakcín, které jsou nyní k dispozici.

Izrael zveřejnil cenu za vakcíny Pfizeru

Koronavirus

Profesorka Dana Wolfová, které se na výzkumu podílela a v nemocnici působí už 18 let, uvedla, že její tým nyní bude sledovat, jak dlouho budou mít děti protilátky.

Přenos protilátek i přes mateřské mléko

Firmy Pfizer a BioNTech v únoru uvedly, že spustily mezinárodní studii, která má zjistit bezpečnost a účinnost své vakcíny proti covidu u těhotných. Účastní se jí 4000 dobrovolnic. Jejím cílem je také zjistit, jak se ochrana přenáší na děti.

Jiná studie provedená v USA, která byla zveřejněna minulý týden, ale ještě nebyla podrobena oponentuře, rovněž zjistila, že se protilátky přenášely na plod u těhotných, které byly očkovány mRNA vakcínami. Tedy těmi od firem Pfizer/BioNTech a Moderna. Přenášely se však i mateřským mlékem.

Reklama

Výběr článků

Načítám