Hlavní obsah

V Íránu za jediný den popravili osmnáct odsouzených

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Íránu bylo v úterý během jediného dne popraveno nejméně 18 vězňů. Informovala o tom ve svém prohlášení exilová Národní rada íránského odporu (NCRI), tedy exilová opozice. Poprav v zemi přibývá, ačkoliv je už více než rok u moci umírněný prezident Hasan Rúhání.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Skupina jedenácti vězňů, včetně jedné ženy a jednoho afghánského občana, byla popravena ve věznici v Gezel Hesar ve městě Karadž. Další čtyři odsouzení byli oběšeni ve věznici Orumíje. Nad zbylými třemi byl hrdelní trest vykonán ve městě Záhedán. Všichni byli odsouzeni za drogové delikty.

Vězni v druhém bloku věznice Gezel Hesar drží na protest proti hromadným popravám od pondělního rána hladovku. Vyzývají k zastavení výkonu trestů smrti. V této části věznice je údajně drženo v naprosto nevyhovujících podmínkách víc než 6000 vězňů, z nichž většina již byla odsouzena k smrti nebo na verdikt teprve čeká.

V Íránu platí islámské právo šaría, podle kterého se pachatelé vraždy, znásilnění, ozbrojené loupeže, obchodu s drogami a nevěry zpravidla odsuzují k trestu smrti. V roce 2013 bylo v Íránu podle OSN popraveno nejméně 500 lidí, především kvůli drogám.

Přes Írán vede jedna z hlavních tras, po které se pašuje opium a heroin ze sousedního Afghánistánu na západ.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám