Hlavní obsah

Írán kvůli lidem ušlapaným v davu odložil pohřeb Sulejmáního

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kermán
Aktualizováno

V ulicích íránského města Kermán se v úterý sešly davy lidí. Ve městě měly být pohřbeny pozůstatky generála Kásima Sulejmáního, který zemřel při pátečním raketovém útoku USA. V tlačenici bylo ušlapáno 50 lidí, uvedla íránská televize. Zraněných je 213. Kvůli tomu byl pohřeb odložen, nový termín ale nebyl zveřejněn.

Živě: Pohřeb Kásima Sulejmáního v KermánuVideo: Reuters

 
Článek

Podle záběrů íránské státní televize se v ulicích města na jihu země sešly k uctění památky generála statisíce lidí oděných převážně v černém. Přicházeli do ulic Kermánu už od brzkého rána.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při pohřbu generála Sulejmáního ušlapal dav 35 lidíVideo: AP

V davu, který zaplnil ulice, bylo dopoledne ušlapáno 40 lidí, uvedla íránská agentura Fars s odvoláním na šéfa záchranných služeb Pirhosseina Kolivanda. Dalších 213 osob bylo podle upřesněných údajů zraněno. Na záběrech íránské televize bylo vidět, jak těla s přikrytými tvářemi, tak resuscitace.

Podle íránské agentury ISNA byl kvůli tomu pohřeb Sulejmáního odložen, termín bude teprve oznámen.

Foto: Profimedia.cz

Pohřeb Kásima Sulejmáního v Kermánu.

„Jsme zde, abychom uctili velkého velitele svaté obrany,“ řekl jeden z truchlících, který přijel do Kermánu ze Šírázu.

„Byl považován za velkého muže připraveného sloužit svému lidu. Musí být jistě pomstěn,“ řekl agentuře AFP osmnáctiletý student.

Celkem transport pozůstatků provázely podle státní televize o víkendu a v pondělí průvody milionů lidí.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Rakev s ostatky generála Sulejmáního projíždí davem.

Velitel íránských revolučních gard Hosein Salami pohrozil na úterním smutečním shromáždění vypálením míst, která podporují USA, což vedlo dav ke skandování protiizraelských hesel.

Izrael a Severoatlantický pakt už daly najevo, že se nijak neúčastnily pátečního amerického útoku, při kterém byl generál zabit. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu řekl v pondělí na zasedání vlády: „Zabití Sulejmáního není izraelskou akcí, ale americkou akcí. Neúčastnili jsme se a nechtěli bychom do toho být zataženi.“

Sulejmáního ostatky dopravili do Íránu v ekonomické třídě, kolem seděli cestující

Blízký a Střední východ

Saúdská Arábie vyzvala ke zdrženlivosti. Německo už stáhlo několik desítek vojáků, které mělo v Iráku. Francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian řekl, že je ještě stále čas na diplomacii, a varoval, že bez rychlého zásahu snižujícího napětí je tu skutečné riziko nové války na Blízkém východě.

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo už dal najevo rozčarování z reakce evropských spojenců.

Loučily se miliony lidí

Ani zabití Trumpa nevyváží smrt Sulejmáního, řekl íránský generál

Blízký a Střední východ

V pondělí se v metropoli Teheránu konal smuteční obřad, při němž nad Sulejmáního rakví pronesl modlitby i nejvyšší íránský duchovní ajatolláh Alí Chameneí a jehož se zúčastnil až milion lidí. Agentura AFP uvádí, že dnešní počet lidí v ulicích Kermánu se zdá být přibližně stejný jako v Teheránu.

Foto: Profimedia.cz

Davy lidí se loučily v íránském Kermánu se zavražděným generálem Sulejmáním.

Agentura Reuters poznamenala, že smuteční průvod svou velikostí připomíná shromáždění po úmrtí zakladatele islámské republiky ajatolláha Rúholláha Chomejního v roce 1989. Mnozí z přítomných skandují „smrt Americe“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám