Hlavní obsah

V Iráku při sebevražedném útoku zabito 30 účastníků pohřbu

BAGDÁD

Sebevražedný atentátník v úterý v Bagdádu zaútočil na účastníky pohřbu a zabil 30 lidí. Oznámila to policie, podle níž dalších 38 osob utrpělo zranění. Muž odpálil výbušniny uprostřed truchlících ve východní čtvrti Zajúna, kde žijí šíité i sunnité. Na pohřbu byli šíitští příbuzní muže, který sám zahynul při explozi před třemi dny.

Článek

V Iráku přesto v minulých měsících podle bilančních zpráv ubývá násilí. Tři irácká ministerstva dnes vydala zprávu, z níž vyplývá, že loni v prosinci zahynulo při násilnostech 568 Iráčanů, což je nejnižší měsíční bilance od února 2006. Mezi mrtvými je 480 civilistů, 24 vojáků a 64 policistů.

Vlna násilí se v Iráku zvedla po útoku na sámarskou mešitu v únoru 2006. V tomto měsíci zahynulo 637 lidí. Vůbec nejkrvavější byl loňský leden s 1992 oběťmi.

Americké i irácké úřady připisují zlepšování bezpečnostní situace jednak americkým posilám, které byly do Iráku vyslány loni, a také lepší spolupráci sunnitských civilistů s iráckou bezpečností. Zklidnění se projevilo kromě jiného také tím, že se Iráčané v pondělí po mnoha letech odvážili slavit příchod nového roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám