Hlavní obsah

V Iráku osvobodili unesenou Němku

Bagdád

Irácké bezpečnostní složky po několika dnech osvobodily unesenou Němku Hellu Mewisovou, která pořádala v zemi kulturní akce a vedla umělecké programy pro mladé. Podle agentury DPA o tom v pátek informovala irácká armáda. Zda bylo osvobození výsledkem vyjednávání s únosci, není jasné.

Foto: ČTK/AP

Hella Mewisová se plaví po řece Tigris v Bagdádu na lodi.

Článek

Mluvčí armády Jahjá Rasúl bez bližších podrobností informoval na Twitteru, že Mewisová je volná. Podle nejmenovaného armádního činitele citovaného agenturou AP byla žena osvobozena v pátek v 06:25 místního času (05:25 SELČ) při operaci nedaleko Bagdádu.

Bezpečnostní složky prohledaly místo, kde se podle obdržených informací měla nacházet.

Němka, která v Iráku žije sedm let, byla podle svědků unesena v pondělí večer před uměleckým centrem na ulici Abú Nuvás. Zástupce policie, jehož citovala AP, řekl, že k centru přijela dvě auta s ozbrojenými muži.

Mewisová v Bagdádu vede programy pro mladé, podílí se na organizaci kulturních akcí a spolupracuje též s německým Goethe Institutem. Často byla vidět, jak na kole projíždí ulicemi, což v irácké metropoli není obvyklé mezi cizinci, kteří si uvědomují trvající bezpečnostní riziko.

Foto: ČTK/AP

Hella Mewisová jezdila po Bagdádu na bicyklu.

Mewisová se účastnila protivládních protestů

Mewisová také podporovala protivládní protesty, které v Iráku začaly loni na podzim. Několik desítek z lidí, kteří se tehdy vyslovili proti činnosti ozbrojených skupin, bylo uneseno.

Podle DPA má Mewisová v Iráku čilé kontakty s umělci, intelektuály a politiky. Její přátelé se v uplynulých dnech snažili vyvíjet tlak na iráckou vládu a bezpečnostní složky, aby se únosem zabývaly.

Šéf německé diplomacie Heiko Maas v úterý sdělil, že jeho ministerstvo vytvořilo krizový tým s úkolem přispět k osvobození Mewisové.

K únosu se zatím nikdo nepřihlásil. V podezření se ocitla šíitská milice Katáib Hizballáh a teroristická organizace Islámský stát (IS). Mluvčí šíitské milice, která stála za několika útoky na základny využívané americkými vojáky, podíl na únosu nepřímo popřel. Buňky IS jsou v Iráku nadále aktivní, ale bývalý vliv organizace ztratila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám