Hlavní obsah

V Gaze umírali hlavně civilisté, tvrdí izraelští ochránci práv. Byly z nich živé štíty, hájí se armáda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Při loňských bojích v Gaze umírali hlavně staří lidé, ženy a děti, uvedla ve středu organizace izraelských ochránců lidských práv Betselem. Podle ní izraelští vojáci během padesátidenních bojů systematicky útočili na domy civilistů, i když armáda tvrdí, že se snažila vyhnout civilním ztrátám.

Foto: Ahmed Zakot, Reuters

Exploze izraelské bomby v Gaze

Článek

„Nepochybujeme o tom, že šlo o rozhodnutí na nejvyšší úrovni. Byla to schválená politika, která byla v několika případech v rozporu s mezinárodním humanitárním zákonem,“ sdělil šéf organizace Betselem Hagaj El-Ad.

Izraelská armáda ke zprávě uvedla, že útočila na domy označené jako legitimní vojenské cíle a snažila se minimalizovat civilní oběti. Palestinští radikálové záměrně používají civilisty jako lidské štíty a využívají k odpalování raket civilní objekty, dodala.

Izraelci operaci zahájili kvůli sílícím raketovým útokům z pásma Gazy. Palestinští radikálové na Izrael vypálili 4300 raket, Izraelci provedli na 5000 náletů. Konflikt si vyžádal na palestinské straně přes 2000 mrtvých, na izraelské asi sedm desítek obětí, z nichž většina byli vojáci.

Betselem prověřila 70 útoků, při nichž zemřelo 606 Palestinců – 70 procent z nich byli starci, ženy nebo nezletilí. Armáda zkoumá okolnosti všech útoků, které Betselem ve své zprávě popsala.

Násilím spáchaným na palestinských územích se začal předběžně zabývat Mezinárodní trestní soud (ICC). [celá zpráva]

Palestinci budou pod jeho jurisdikci spadat od dubna. [celá zpráva] Izrael členem není a rozhodnutí soudu zabývat se násilnostmi považuje za popírání izraelského práva na sebeobranu a boj proti terorismu. Izrael se snažil odvrátit vyšetřování tím, že je zahájí sám. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám