Hlavní obsah

V dubnu zahynulo při atentátech 300 Iráčanů, Bagdád zažil další útok

Bagdád
Aktualizováno

Nejméně dvanáct obětí si ve středu vyžádala exploze nálože u vstupu na trh se zeleninou v bagdádské čtvrti Daura. Dalších 44 osob exploze zranila. Zřejmě jde o projev nové vlny sektářského násilí v Iráku. V dubnu si atentáty vyžádaly v celé zemi životy tří set Iráčanů. Je to nejhorší bilance od loňského září.

Článek

Nálož nastražená v autě explodovala v devět hodin ráno SELČ u vstupu na trh se zeleninou ve čtvrti Daura. Exploze vyvolala paniku mezi prodejci i nakupujícími.

Tržiště leží ve čtvrti, kde žijí hlavně sunnitské rodiny. Nicméně zemědělci, kteří zde prodávají zeleninu, jsou ze šíitských oblastí jižně od metropole. Jeden z nich doprodal zboží a ve chvíli exploze byl v kanceláři. Střepiny ho zranily na ruce a na hlavě. Když vyšel ven, viděl těla zalitá krví.

V letech 2006 a 2007 čtvrt ovládali sunnitští radikálové napojení na al-Kajdu.

Foto: Ahmed Malik , Reuters

Atentátník zaútočil na tržiště se zeleninou.

V Bagdádu v minulých dnech přibylo násilností a většina útoků mířila na šíity. Odborníci to interpretují jako pokus sunnitů zmobilizovat se před ohlášeným stažením amerických bojových jednotek z iráckých měst. Měly by z nich odejít do 30. června. Americká armáda a irácká vláda potvrdily, že plánovaný termín bude dodržen, ačkoli v dubnu při atentátech zahynulo na 300 iráckých civilistů a v boji padlo 13 amerických vojáků.

Foto: Ahmed Malik (, Reuters

Iráčan po atentátu na tržišti telefonuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám