Hlavní obsah

V dobývané Fallúdži hrozí hladomor

Bagdád

Hlad panuje v obležené irácké Fallúdži držené Islámským státem, kterou se snaží dobýt irácké vládní síly. Uvedli to civilisté, kterým se z města podařilo utéci, oznámila ve čtvrtek Norská rada pro uprchlíky (NRC).

Foto: ČTK/AP

Uprchlíci z Fallúdži

Článek

Tato nevládní organizace, která pomáhá uprchlíkům v táboře jižně od Fallúdže, uvedla, že kvůli bojům je obtížné posoudit celkový rozsah ”zoufalé situace ve městě”.

„Pokud (civilisté) zůstanou ve Fallúdži, čelí hrozbě hladomoru. Pokud se pokusí o útěk, riskují, že budou zabiti,” konstatovala mediální koordinátorka NRC Becky Bakrová Abdullaová s odvoláním na uprchlíky.

Koordinátorka OSN pro Irák Lisa Grandeová ve čtvrtek řekla, že od pondělí se podařilo z Fallúdže uprchnout asi osmi stovkám lidí a že popisují velmi neutěšenou situaci panující ve městě: „Je tam velmi málo jídla, které se přiděluje podle striktních pravidel. Zásoby léků došly, mnoho rodin má problémy dostat se k pitné vodě.”

Jedna žena NRC vypověděla, že její rodina žila jen ze sušených datlí a pila vodu z Eufratu, než se jim povedlo uprchnout.

Foto: ČTK/AP

Iráčan prochází troskami ve Fallúdži

Podle NRC asi 50 000 civilistů zůstává uvězněno ve městě, které nyní postrádá pitnou vodu, elektřinu a palivo. Za posledních 36 hodin se podařilo uprchnout asi 40 rodinám. Jeden z uprchlíků vylíčil, že se skrýval v drenážním potrubí.

IS brání lidem v odchodu

Členové IS podle agentury AFP v centru města vyhlásili zákaz vycházení, aby zabránili lidem uprchnout. Irácká armáda tvrdí, že IS chce civilisty použít jako lidské štíty. Obyvatelé sdělili, že uprchnout je těžké také kvůli množství výbušnin, které členové IS po městě rozmístili.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Irácká armáda se pokouší osvobodit město Fallúdža Video: Reuters

Dělostřelecká palba zabila v centru města čtyři civilisty a dalších 19 zranila, uvedla agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaný zdroj z hlavní městské nemocnice. Od pondělního zahájení ofenzivy bylo podle něj zabito na 30 civilistů a 17 bojovníků IS.

Fallúdžská ofenzíva 

Irácká armáda v pondělí zahájila ofenzivu s cílem vytlačit sunnitské ozbrojence z Fallúdže, ležící asi 50 kilometrů západně od Bagdádu. Fallúdža byla prvním iráckým městem, které IS ovládl v lednu 2014. V obležení je již šest měsíců.

Foto: ČTK/AP

Iráčtí vojáci a kmenová milice u Fallúdži

Armáda ještě nedosáhla samého města a svádí boje v okolních obcích, kde podle vojenského komuniké dosáhla na řadě míst úspěchu díky podpoře kmenových a šíitských milicí.

Strach ze sektářské války

Z nasazení šíitských milicí ale panují obavy, aby se tím nepodnítilo sektářské násilí. Fallúdža byla dějištěm tvrdých bojů mezi sunnity a šíity po svržení bývalého prezidenta Saddáma Husajna. Panují obavy, že vysoké ztráty na životech civilistů by mohly toto nepřátelství oživit. Sdružení muslimských duchovních v Iráku, které vzniklo v roce 2003 a které zahrnuje konzervativní sunnity, útok na Fallúdžu označilo za „nespravedlivou agresi a odraz pomstychtivého postoje ďábelských sil proti městu”.

Irácký duchovní ajatolláh Alí Sistání proto vyzval jednotky soustředěné k boji o město Fallúdža, aby šetřily civilisty. Sistáního mluvčí vydal prohlášení se stanoviskem velkého ajatolláha, který je respektovaným hlasem šíitského islámu: „Sajjid Sistání doporučuje, aby se respektovala etika džihádu. Nechovejte se tvrdě a zrádně. Nezabíjejte starce, ani chlapce, ani ženu a neporážejte strom, pokud nemusíte.”

Foto: ČTK/AP

Ostřelování Fallúdži

Dobývání Fallúdže je součástí ofenzivy vládních sil proti pozicím IS, který ovládl značnou část území na severu a západě Iráku. Vládní síly v prosinci dobyly město Ramádí, centrum provincie Anbár, čímž přerušily zásobovací trasu do Fallúdže.

Přerušte demonstrace, vyzývá premiér

Irácký premiér Hajdar Abádí vyzval občany, aby odložili protivládní protesty plánované na pátek a umožnili bezpečnostním silám soustředit se na vojenskou operaci ve městě Fallúdža. „Všechny naše bezpečnostní síly se zabývají operací na osvobození Fallúdže a okolních oblastí a povinnost chránit demonstrace v Bagdádu na ně vyvolává tlak a ovlivňuje ofenzivu,” řekl Abádí, který navštívil velitelské stanovitě fallúdžských operací.

Foto: David Ryneš, Novinky

Kvůli ohlášeným protestům jsou většinou do takzvané zelené zóny a také na další místa vysílány posily. Hlídky bývají na hlavních silničních tazích, což částečně blokuje provoz.

Demonstrace se konají na výzvu šíitského duchovního Muktady Sadra, který vládu kritizuje za korupci a neschopnost provést reformy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám