Hlavní obsah

Útoky na Sinaji připravily o život 23 egyptských vojáků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sebevražedné útoky na Sinajském poloostrově v pátek připravily o život 23 vojáků a dalších 30 zranily. Jde zřejmě o nejsmrtelnější útok na bezpečnostní složky v regionu od začátku letošního roku. S odkazem na nejmenované bezpečnostní zdroje o tom informovala agentura AP. K útokům se přihlásil Islámský stát.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Útok islamistů na policejní stanoviště na Sinaji

Článek

Armáda dříve uvedla, že při útocích zemřelo či bylo zraněno 26 vojáků. Při přestřelce pak podle ní přišlo o život 40 ozbrojenců a zničeno bylo šest jejich vozidel.

Terčem dvou sebevražedných atentátů s použitím automobilů se podle agentury Reuters stala armádní stanoviště na severu Sinaje u města Rafáh, jež sousedí s palestinským Pásmem Gazy.

Několik hodin po incidentu útoky odsoudilo radikální palestinské hnutí Hamas, které vládne v sousedním Pásmu Gazy. Útok označilo za "zločinecký, teroristický a zbabělý čin, který není pouze útokem na Egypt, ale na arabský národ".

Vztahy mezi egyptskou vládou a Hamasem jsou v poslední době poněkud napjaté. Egypt Hamas totiž viní z podpory islámských radikálů na Sinaji a z toho, že jim umožňuje překračovat hranici. Hamas, který se snaží o zlepšení vztahů s Egyptem, kvůli extremistům zvyšuje bezpečnost v pohraničí.

Prodloužení výjimečného stavu

Egyptský parlament v úterý schválil návrh prezidenta Abdal Fattáha Sísího na prodloužení výjimečného stavu v zemi o další tři měsíce. Rozhodnutí předcházelo několik dalších útoků na příslušníky bezpečnostních složek na Sinaji.

Islamisté, jejichž cílem je svržení Sísího vlády, znásobili útoky na Sinaji v roce 2013 po sesazení tehdejšího prezidenta Muhammada Mursího. Ten byl zvolen rok předtím za islamistické Muslimské bratrstvo. Armáda po Mursího svržení tuto organizaci zařadila mezi teroristické organizace.

Egyptské úřady přičítají odpovědnost za zabití stovek policistů a vojáků na Sinajském poloostrově teroristické organizaci Sinajská provincie, jejíž členové v listopadu 2014 přísahali věrnost vůdci takzvaného Islámského státu (IS) abú Bakrovi Bagdádímu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám