Hlavní obsah

Útok na Írán může být nutností, tvrdí Izrael

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izraelský ministr pro strategické záležitosti Moše Jaalon před návštěvou Moskvy v pondělí pro agenturu Interfax uvedl, že kvůli jadernému programu Teheránu může být útok na Írán nezbytný. Podle něj se civilizovaný svět má spojit ke společné akci k odvrácení íránské jaderné hrozby a v případě nutnosti i k preventivnímu úderu. Neuvedl ale, kdo by měl útok podniknout.

Foto: Profimedia.cz

Izraelský ministr pro strategické záležitosti Moše Jaalon

Článek

„Silně doufáme, že celý civilizovaný svět si uvědomí, že hrozba ze strany tohoto režimu trvá a že je potřeba podniknout společnou akci k odvrácení jaderné hrozby ze strany Íránu, a pokud by to bylo nutné, tak dokonce provést preventivní údery,“ uvedl Jaalon, který je zároveň náměstkem předsedy vlády. Podle něj by znepokojen íránskou hrozbou neměl být jen Izrael, ale celý svět.

Jaalonův mluvčí Ofer Harel později agentuře AP řekl, že ministr zopakoval pozici Izraele, podle níž jsou všechny možnosti otevřené. Nevyzýval nikoho k útoku na Írán.

Teherán neochvějně tvrdí, že jeho jaderný program je mírový a jeho cílem je zabezpečení energetické soběstačnosti země. Izrael, USA a mnohé další státy však Írán podezřívají, že využívá svého jaderného programu jako zástěrky pro svůj skutečný cíl - výrobu jaderných zbraní.

Izraelská firma navzdory embargu obchodovala s Íránem 

Izrael současně zjišťuje, jak je možné, že 13 lodí izraelské společnosti bratří Oferů během posledních deseti let zakotvilo v íránských přístavech, kde navzdory embargu nakládali a vykládaly zboží a také ropu. Společnost dokonce prodala tanker íránské národní ropné společnosti. Minulý týden se dostala společnost na černou listinu amerického ministerstva zahraničí.

Izrael zakazuje jakékoli kontakty s Íránem. Kancelář premiéra Benjamina Netanjahua odmítla tvrzení bratří, že by od ní měli povolení v Íránu kotvit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám