Hlavní obsah

Útok na baštu Islámského státu v Rakce začal

Damašek
Aktualizováno

Arabsko-kurdské jednotky podporované Spojenými státy po měsících příprav a zajišťování pozic v širokém okolí zahájily útok na baštu Islámského státu (IS) v Sýrii, město Rakku. Útok vedou od severu a východu, oznámila agentura Reuters.

Foto: Reuters

Bojovníci Syrských demokratických sil východně od Rakky na snímku z televize

Článek

„Dnes za rozbřesku to začalo,“ řekl Rami Abdulrahman z exilové organizace SOHR agentuře. Jednotky sdružené do Syrských demokratických sil podle něj udeřily na východní okrajovou čtvrť Mašlab a na vojenskou základnu na severním předměstí.

O konečných přípravách na úder informovaly v sobotu kurdské milice YPG, jež jsou součástí koalice. Turecko pak už v neděli oznamovalo, že ofenzíva s podporou USA dodávajících zbraně a zajišťujících logistické zázemí začala. Koalice však útok potvrdil až v úterý, uvedl server Conflict News.

Rozhodující úder

Podle velitele koaličních jednotek, amerického generálporučíka Steva Townsenda bude ale bitva o Rakku „dlouhá a obtížná”, zasadí však IS rozhodující úder.

„Pro IS bude těžké přesvědčovat nové rekruty, když ztrácí svá dvě hlavní města v Iráku a v Sýrii,” uvedl Townsend s odkazem na boje v iráckém Mosulu, kde se podle něj blíží znovudobytí celého města z rukou IS.

Generál nicméně upozornil, že i po obsazení Mosulu a Rakky očekává těžké boje. „Tato koalice je ale silná a odhodlaná zcela vymýtit IS z Iráku a ze Sýrie,” prohlásil Townsend.

Zahájení ofenzivy v Rakce v úterý potvrdil i mluvčí Syrských demokratických sil (SDF) Talál Sillo. Podle něj kurdsko-arabské jednotky SDF, jejichž jádrem jsou kurdské milice YPG, zahájily s podporou mezinárodní koalice ofenzivu v úterý ráno, a to ze severu, západu a východu.

Koaliční síly si už před třemi týdny zajistily uvolnění cesty k Rakce dobytím strategicky důležitého města Tabka z područí Islámského státu. Současně získaly pod kontrolu i vodní přehradu 40 kilometrů na západ od Rakky.

Rakka je poslední městskou baštou Islámského státu vedle iráckého Mosulu, kde už extremisté drží jen centrum. IS plně ovládl Rakku v lednu 2014.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám