Hlavní obsah

Usáma osobně koordinoval útoky z 11. září

Právo, Břetislav Tureček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Usáma bin Ládin se krátce před teroristickými útoky z 11. září 2001 osobně sešel s některými únosci letadel a plánoval s nimi tuto protiamerickou akci. Vyplývá to z nové videonahrávky šéfa sítě al-Kajdá, již ve čtvrtek, tedy čtyři dny před pátým výročím útoků, odvysílala katarská televize al-Džazíra.

Článek

"Vůdci al-Kajdá se připravovali na útoky a procházeli si jejich průběh," uvedla stanice, která odmítla sdělit, jak k nahrávce zasazované do období krátce před 11. zářím přišla.

Usáma se na záběrech pohybuje terénem v tmavém oblečení šalvár kamíz typickém pro jižní a střední Asii a na hlavě nemá obvyklý turban, nýbrž bílou muslimskou čapku. V další pasáži bin Ládin jedná s Ramzím bin Šíbhou a Muhammadem Átifem a al-Džazíra tuto schůzku zasazuje do Afghánistánu.

"Zpráva o našich bratrech, kteří jdou na mučednickou akci, je potěšující," říká v jednu chvíli Usáma svým druhům. "Vyzývám vás, abyste se za ně ještě usilovněji modlili."

Jemenec bin Šíbh, jejž USA považují za šéfa hamburské buňky al-Kajdá, ke které měli patřit tři z 19 sebevražedných atentátníků, byl dopaden v roce 2002. Poté Američanům údajně doznal, že se chtěl do vykonání útoků osobně zapojit, avšak nedostal opakovaně vízum USA. Bin Šíbhu ve středu zmínil prezident USA George W. Bush, když hovořil o 14 zajatcích držených v tajných věznicích CIA v zahraničí, kteří by nyní měli být přepraveni na Guantánamo a po případné změně legislativy i souzeni.

Átif, známý také jako Abú Hafs Masrí, zahynul při americkém bombardování Afghánistánu už v závěru roku 2001.

V další části vyslovují svůj odkaz Vá´il Šihrí a Hamza Ghamdí, dva z teroristů, kteří při útocích unesenými letadly zahynuli. "Pokud boj a džihád nejsou povinností dnes, pak kdy?" ptá se v "rozlučkovém" poselství Šihrí. "Kdy nastane čas pro pomoc muslimům, kteří jsou ničeni v Čečensku? A co Kašmír a Filipíny, i tam teče jejich krev."

Video zveřejněno už potřetí

Americká analytická firma IntelCenter připomněla, že video s poslední vůlí některých z teroristů z 11. září al-Kajdá takto zveřejnila před výročím 11. září už potřetí. Na záběrech se objevují i další muži, hlavně při každodenní rutině výcvikového tábora, avšak jejich tváře produkční firma extremistů as-Sáháb záměrně elektronicky rozostřila.

Americký Senát ve čtvrtek schválil zvýšení rozpočtu pro vojenské a výzvědné operace v Iráku a Afghánistánu o 63 miliard dolarů, čímž položka dosáhla téměř 470 miliard. Jedním z cílů posílení výdajů je i rozšíření operací k dopadení Usámy.

Reklama

Výběr článků

Načítám